Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogmissbruk bakom knivhugg i gatukorsning

Flera knivhugg mot bröstkorgen på en 23-årig man i Östersund orsakade sticksår och psysiska påfrestningar efteråt.

Annons

En jämnårig gärningsman döms för brottet och ska betala 60 000 kronor i skadestånd.

Men eftersom knivhuggen föregicks av en provokation från offrets sida blir inte skadeståndet lika stort som det annars hade blivit.

Båda befann sig i korsningen Prästgatan/Törnstensgränd när bråket utbröt. Även en tredje man utsattes och hans telefon träffades av ett knivhugg. Där handlar det om försök till grov misshandel.

Båda huvudpersonerna är inblandade i ytterligare tre fall av misshandel av varandra, där den ene döms i två fall och den andre i ett fall.

Båda fälls också för narkotikabrott.

Att knivhuggen mot bröstkorgen inte leder till ett långt fängelsestraff förklaras med att den 23-årige gärningsmannen har ett stort behov av behandling för sitt grava drogmissbruk.

I hög grad anses drogmissbruket ha bidragit till våldsbrotten.

Därför finns tillräckligt starka skäl för att döma till skyddstillsyn, med skyldighet att följa en behandlingsplan som omfattar ett år.

Tingsrätten väger också in att han var 20 år gammal när brotten begicks och att det tagit nästan tre år tills domen kom, vilket med tanke på brottets art är en ovanligt lång tid.

Beträffande den andra 23-åringen ska tidigare utdömd skyddstillsyn omfatta de två misshandelsbrott som han gjort sig skyldig till.

Mer läsning

Annons