Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramautbildning stärker unga tjejers självkänsla

/
  • Deltagarna fick bland annat lära sig hur de kan få unga tjejer att dramatisera olika problem för att stärka deras självkänsla.Foto: Henrik Flygare

Dramatiseringar av verkligheten kan vara ett sätt att stärka tonårstjejers självkänsla. I går hölls en utbildning i Östersund i syfte att lära ut metoden till vuxna som jobbar med unga tjejer.

Annons
KSAN är ett samarbetsråd för flera kvinnoorganisationer och arbetar med frågor som har koppling till alkohol och narkotika. KSAN konstaterar att många unga tjejer mår dåligt på grund av låg självkänsla och därför har organisationen tagit fram ett utbildningsmaterial som riktar sig till vuxna som arbetar med unga tjejer i olika sammanhang.
I går hölls alltså en utbildningsdag i Östersund och dramapedagogen Margaretha Ingemarsson höll i undervisningen.
- Det den här gruppen får lära sig är metoder för att stärka unga tjejers självkänsla. Det kan vara självkänsla när det gäller alkohol- och droger. Men det kan också handla om sex och samlevnad eller att gilla sin kropp bättre.
Deltagarna på utbildningsdagen var 22 kvinnor som har startat eller har planer på att starta så kallade tjejgrupper. Margaretha Ingemarsson säger att grupper där tonårstjejer får diskutera olika ämnen är ett bra sätt för dem att få en bättre självkänsla.
- Det här riktar sig till alla tjejer men är särskilt nyttigt för dem som inte mår bra och som behöver stöd.
Men det räcker inte alltid att bara prata. Margaretha Ingemarsson säger att det ibland kan vara lämpligt för unga tjejer att också få dramatisera olika situationer.
- Det kan gå till så att någon tjej i gruppen berättar om en händelse som handlar om sexuella trakasserier. Sedan samlar man ihop olika idéer i gruppen på hur man hade kunnat agera i en sådan situation. Sedan får man prova att agera situationen för att testa olika lösningar.
Margaretha Ingemarsson menar att tjejer som tränats på det här sättet kan bli bättre rustade när situationen uppstår i verkligheten.

Mer läsning

Annons