Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk ökning av studenter till Mittuniversitetet i höst

/
  • Antalet förstahandssökande till Mittuniversitetet till hösten verkar bli 1 700 fler än förra året. Foto: Lasse Ljungmark

Antalet förstahandssökanden till höstens program på Mittuniversitetet har ökat dramatiskt. De första siffrorna pekar på 1 700 fler studenter jämfört med förra hösten. Hetast är det nya kriminologiprogrammet med 450 ansökningar på 65 platser.

Annons

Det har gått trögt för Mittuniversitetet i flera år.

2005 hade universitetet totalt 8231 helårsstudenter, året efter minskade antalet med 700 studenter och så har det rasat fram till i år.

För första gången på fem år vänder kurvan uppåt och den första statistiken på söktrycken visar på 7100 helårsstudenter inför höstterminsstarten.

Antalet förstahandssökande på program har ökat med 63 procent eller 1700 personer jämfört med 2008.

Faktum är att Mittuniversitetet ligger långt över rikssnittet bland lärosätena vad gäller ökat antal ansökningar om man slår ihop både program och fristående kurser.

Hela Sverige har en studenttillströmning som stigit med 12 procent – Mittuniversitetet redovisar ett ökat söktryck på 40 procent.

– Plötsligt händer det. Visst är det roligt, säger Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på Mittuniversitetet.

– Men den här utvecklingen började vi faktiskt se redan förra hösten, fortsätter hon.

Den mest populära utbildningen verkar vara kriminologi – en nysatsning i Sundsvall som lockat 450 personer att söka.

– Fast vi har bara 65 platser så alla kan tyvärr inte antas.

Heta utbildningar i Östersund är bland annat fordonsteknikutbildningen och sportteknologi.

– Vi har också haft en del ansökningar till maskiningenjörsprogrammet och det verkar vara tillräckligt många för att vi ska kunna köra igång utbildningen.

Problemet för Mittuniversitetet är att lärosätet inte har någon aning om hur många som faktiskt kommer att göra slag i saken och skriva in sig på det de har sökt.

– Det svårt att veta hur vi ska hantera de här ansökningarna. Vi vet inte hur många som verkligen kommer att börja studera; hur stor omfattningen blir.

En tämligen logisk analys av intresset att börjar studera är det allmänna konjunkturläget där många blivit utan jobb eller där osäkerheten på arbetsmarknaden gör att folk väljer att studera längre.

– Det och att Mittuniversitetet har varit duktiga på att satsa på nya utbildningar som lockar, säger Margareta Lindhagen.

Mittuniversitetet räknar med ett lika bra ansökningsår 2010, säger skolledningen i en skrivelse till regeringen. Konjunkturen beräknas dock vända 2011 och 2012 och prognosen är att antalet sökanden minskar till 2008 års nivåer.

Mer läsning

Annons