Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drabbad av flera misstag efter att ha gjort en medicinsk abort

Missfallet blev en traumatisk upplevelse för Anette efter att sjukvården gjort flera misstag när hon skulle genomföra en medicinsk abort.
- Jag har mått mycket dåligt psykiskt. Det får inte gå till så här, säger hon.

Annons
Anette blev gravid i början av maj i år och fostret utvecklade sig normalt under sommaren.
Men den 7 augusti blev hon akut dålig och åkte till sjukhuset där det konstaterades att hon drabbats av ett missfall.
Troligtvis hade fostret dött redan i sjunde eller åttonde veckan.
- När jag kom tillbaka dagen efter fick jag piller som hette Cytotec för att sätta igång värkarbetet så att fostret skulle stötas ut, berättar hon.
Anette fick förklarat för sig att det finns två metoder för att hantera missfall där fostret dött innan den nionde graviditetsveckan. En metod går ut på att man i ett kirurgiskt ingrepp skrapar ut fostret och livmoderslemhinnan. Den andra metoden, som används allt oftare, går ut på att den som drabbas av missfall tar speciella piller som gör att kroppen själv stöter ut fostret. Den senare metoden kallas för medicinsk abort och genomförs i hemmet.
I Anettes fall blev det den senare metoden. Hon fick själv inte välja behandlingsform och för henne, som inte tidigare fött barn, kändes det mycket obehagligt att behöva behandla sig själv i hemmet.
- Det var mycket traumatiskt att behöva gå igenom det här på egen hand hemma. Men jag hade inget val, fick bara ett kuvert med tabletterna och några värktabletter. Det kändes som det skedde lite på löpande band, minns hon.
- För mig var inte smärtorna det värsta utan att vara hemma ensam och behöva gå igenom det här.
Dagen efter att Anette tagit pillrena så mådde hon fortfarande mycket dåligt och hade ont i magen.
- Jag ringde till sjukhuset och frågade om jag kunde få gå på en efterkontroll för att kolla om allt kommit ut men fick till svar att de bara tog in folk som hade feber eller svåra magsmärtor.
Anette bet ihop och hennes liv fortsatte som vanligt trots att hon hade en del smärtor och inte fick sin mens som vanligt. Elva veckor efter den medicinska aborten fick Anette svår kramp i livmodern.
- Jag kände att kroppen ville få ut något. Det började komma lite blod och ett par dagar senare kom det jättemycket blod och något som såg ut som en liten moderkaka.
När Anette åkte till sjukhuset där läkaren konstaterade att hon i elva veckor gått och burit på en rest av sin moderkaka efter missfallet.
- Jag har haft massor med hormonsvängningar och känt att något inte stått rätt till. Läkaren sade att jag hade haft otroligt tur som klarat mig utan att få en infektion i livmodern.
Läkaren berättade också för Anette att sjukvården hade gjort fel. Den som genomgår en medicinsk abort ska kallas till en kontroll efter tre veckor för att genomgå ett test och kontrollera att graviditeten verkligen har avbrutits.
Fotnot. Anette vill vara anonym och heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons