Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom för mordförsök med basebollträ överklagas

Efter straffet fem års fängelse för mordförsök med ett basebollträ överklagar 33-åringens advokat Joakim Nyman tingsrättens dom.

Annons

Det uppmärksammade fallet där en maskerad man i somras trängde sig in i en lägenhet och slog en drogpåverkad man med ett basebollträ ledde till att 33-åringen dömdes förra månaden.

I en överklagan som skickas till hovrätten i dag yrkas på att 33-åringen frikänns från samtliga åtal.

– Tingsrättens bedömning av föreliggande bevisning är felaktig då åklagarens påståenden ej kan anses bevisade, konstaterar Joakim Nyman.

I överklagan lyfter han fram att mordförsöksdomen inte till någon del består av vad som framkom i tingsrätten.

– Den bevisning tingsrätten lagt till grund för den fällande domen består i huvudsak av ett uttalande i polisens förundersökning från en annan åtalad person under stark press, enligt advokat Joakim Nyman.

Här är det frågan om den 22-åring som under rättegången hävdade att han ljugit om utpekandet i förhören, för att slippa ut ur häktet till jul. Men enligt tingsrätten var han rädd och därför backade han från utpekandet.

Stödbevisningen till det här utpekandet ifrågasätts också. Det handlar om två ögonvittnen och att deras ”beskrivning av gärningsmannen utesluter inte att denne var 33-åringen”, enligt tingsrätten.

I överklagan hänvisas till att tingsrätten vänt på bevisbördan här, så att det vilar på 33-åringen att bevisa sin oskuld.

Inget ögonvittne pekade ut honom som gärningsman i tingsrätten. Men en kedja av indicier och uppgifter som lämnats under polisförhör väger tungt i den fällande domen.

Viss ny teknisk bevisning åberopas också i hovrätten.

Mer läsning

Annons