Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsvåld allt vanligare utanför storstadslänen

Allt fler mord, dråp och misshandel med dödlig utgång inträffar utanför storstadslänen. Det visar en färsk rapport från Brotts-förebyggande rådet.

Annons
Brottsförebyggande rådet, Brå, har analyserat brottsligheten i Sverige fram till 2007.
I rapporten, som presenterades i förra veckan, har Brå bland annat tittat på regionala skillnader för brottsligheten i Sverige. Där framgår det att andelen våldsbrott med dödlig utgång allt oftare sker i andra regioner än i Sveriges tre storstadslän.
Analysen av den dödliga brottsligheten i Sverige visar att antalet dödade varje år är relativt konstant. Ända sedan 1975 har antalet legat kring 100 offer per år.
Däremot har alltså den regionala fördelningen svängt en aning de senaste 20 åren.
Den dödliga brottsligheten ser också lite annorlunda ut i glesbygden jämfört med i storstadslänen. Brås analys visar att offer och gärningsman oftare känner varandra när brottsligheten sker i glesbygden. Inte sällan tillhör de inblandade samma familj.
Analysen visar också att det dödliga våldet i storstäderna betydligt oftare är planerat eller sker i någon form av uppgörelse.
När det gäller de dödliga våldsbrotten i glesbygden är psykisk sjukdom oftare en utlösande faktor än den är i storstäder. Även alkoholism är vanligare både hos gärningsmän och offer när det gäller dödsvåldet utanför storstäderna.
Brott med dödlig utgång klaras oftare upp i glesbygden än i storstäderna.

Mer läsning

Annons