Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsdrog slår rot bland unga

Under de sista åren inklusive 2008 och 2009 har metamfetamin funnit sin egen marknad bland missbrukare i Sverige.

Bedömningen är att den starkt nedbrytande drogen har börjat fått fäste på ett sätt som gör att situationen måste tas på allvar.

Annons

Den konstaterar Tullverket och rikskriminalpolisen i en gemensam lägesbild över hur drogsituationen ser ut i Sverige.

I rapporten som blev offentlig i dag konstateras att metamfetamin är en erkänt aggressiv drog. Den medför högre grad av social, fysisk samt mental nedbrytning av missbrukarna och jämfört med amfetamin måste problemet tas på största allvar.

Antalet beslagstillfällen av den starkt beroendeframkallande drogen ökade med cirka 75 procent under 2008. Utvecklingen har pågått sedan år 2000 men med en ovanligt stor ökning för två år sedan.

Spridningen har inledningsvis varit parallell med amfetamin och då ofta som delar av samma smugglingsparti eller i blandning med amfetamin. De sista åren har metamfetamin funnit sin egen marknad bland missbrukare i Sverige.

Bedömningen är att metamfetamin som återfinns i landet har nästan uteslutande sitt ursprung i illegala laboratorier i Litauen.

– Den tydligaste trenden är att alla typer av droger når nya kategorier av ungdomar som tidigare inte varit exponerade för droger och missbrukskulturer, säger Lars Hansson Tullverkets specialist på narkotika.

– En viktig anledning till utvecklingen är tillgången till internet i samhället som erbjuder en gränslös möjlighet att nå en stor publik. Med några enkla knapptryckningar via nätet och postorderförsändelser kan i stort sett samtliga typer av droger beställas.

Metamfetamin kallas för en dödsdrog av två skäl.

Drogen är starkt beroendeframkallande och framkallar extrem viktförlust. Långvarigt missbruk leder också till obotliga skador på lever, hjärta, lever och njurar. Även överdoseringar kan leda till omedelbara dödsfall.

Mer läsning

Annons