Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Döden beror på en kombinationsförgiftning"

Efter lunch inleddes den tredje rättegångsdagen om dödsfallet på Östersunds camping för snart tre år sedan.
Artikeln uppdaterad.

Annons

Först ut att förhöras är en rättsmedicinläkare från Umeå. Enligt rättsläkaren fanns inga tecken hos den döda kvinnan som tydde på tidigare sjukdom. Döden beror, enligt expertvittnet, på en kombinationsförgiftning. Huruvida de läkemedel som påträffats i kvinnans kropp har intagits frivilligt eller under tvång kan inte rättsläkaren avgöra. Vidare redogörs för de skador som påträffats på olika områden på kvinnans kropp, till exempel huvudet, fötter och underlivet. Åklagaren som leder förhöret frågar om rättsläkaren har några teorier om skadornas ursprung och om de kan tidsbestämmas, men där råder viss osäkerhet.


Innan rättsläkaren startar en bildpresentation över kvinnans skador i underlivet och på brösten väljer ett antal åhörare att tillfälligt lämna rättssalen. Rätten förevisas sedan ett antal starka närbilder på skador som, enligt rättsläkaren, har förorsakats av bland annat skarpt våld. Bilderna sägs visa sticksår i underlivet och ett flertal bristningar runt ändtarmsöppningen. Åklagaren frågar om skadorna har uppkommit under smärta och om de kan vara självförvållade. Att de skulle vara självförvållade finner rättsläkaren osannolikt men mer än så vill hon inte uttala sig. Vad gäller smärta så är det en individuell känsla, ändå menar rättsläkaren att det är rimligt att anta skadorna har gett upphov till smärta hos kvinnan.


Efter en kort paus är det dags för försvaret att ställa sina frågor till rättsläkaren. Advokaten frågar om läkaren kan fastslå hur mycket blod kvinnan förlorat och vilka skador som lämnat blodspår efter sig. Volymen på blodförlusten är omöjlig att säga, enligt läkaren, däremot kan man anta att skadorna i underlivet efterlämnat blod. Sedan går förhöret över till den springande punkten, om dödsorsaken. Försvaret påpekar att rättsläkaren i sin rapport - som säger att döden beror på förgiftning - gjort en bedömning vars sannolikhet satts till en "låg nivå". Läkaren förklarar hur man bedömer sannolikheten för en viss dödsorsak, att flera faktorer tas i beaktande innan man lägger sig på en viss nivå. "Kommer ni alltid fram till en dödsorsak", frågar advokaten. Nej, förklarar rättsläkaren, i en del fall är det inte möjligt.


Mer läsning

Annons