Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren blev sjuka av vattnet

/
  • Frösö zoo har 15 vittofsade silkesapor. Samtliga blev mycket dåliga av vattnet vid parasitutbrottet och en av dem dog. Nu kräver djurparken skadestånd.
  • Samtliga djur i tropikhuset blev sjuka av vattnet i kranarna. Värst var det för de femtiotal apor av olika sorter som finns här. En vittofsad silkesapa dog.

Frösö zoo lämnade i går in ett skadeståndskrav mot Östersunds kommun för de problem djurparken haft i samband med parasitutbrottet. Bland annat dog en av djurparkens apor.

Annons

Under gårdagen lämnade juristen Mats El Kott in ett skadeståndskrav mot Östersunds kommun. Anledningen är att alla djuren i parkens tropikhus insjuknade i samband med cryptosporidumutbrottet i november. Bakom kravet står djurparkens ägare, Åke Netterström.

– Jag är hundraprocentigt säker på att det är vattnet som är boven, säger Åke Netterström, vad annars skulle det vara?

Dagen innan beslutet att börja koka vattnet kom, så blev alla 15 hästarna i den hästgård som ägs av Åke Netterström syster sjuk. Hästgården ligger strax nedanför djurparken.

– Redan då blev jag fundersam över vad som hade hänt men tänkte inte då på vattnet. Sent på fredagskvällen gick varningen ut om att vattnet i våra kranar var dåligt och morgonen därpå så var samtliga djur i tropikhuset sjuka. Värst var det för våra vittofsade silkesapor som blev mycket sjuka och en av dem klarade inte krisen utan den dog. Jag var helt säker på att alla apor skulle gå under, så dåliga blev de, berättar Netterström. Även reptilerna i tropikhuset blev sjuka och samtliga djur matvägrade i över en vecka innan de så sakta började äta igen.

– Vi har egna brunnar här på djurparken och vi fick börja använda dem, säger Netterström. Problemet är att det är så mycket kalk i det vattnet så det måste kokas i alla fall. Nu har vi kokat 250 liter vatten om dagen i flera månader och det har inneburit stora kostnader och ett enormt merarbete.

Netterström juridiska ombud Mats El Kott lämnade in skadeståndskravet till kommunen i går, måndag eftermiddag.

I kravet skriver Mats El Kott bland annat "Till följd av det parasitinfekterade vattnet insjuknade samtliga djurparkens apor i tropikhuset, varav en dog den nionde december. Bolaget blev tvunget att till extra kostnader använda annat vatten och gör så fortfarande".

• Hur mycket kräver Frösö zoo av kommunen?

– Det är inte klart än men det kommer att röra sig om mellan 50.000 och 100.000 kronor. Bara den döda apan var värd 15.000 kronor. Jag har föreslagit en träff med kommunens folk för att gå igenom skadeståndskraven.

• Hur stor är chansen att djurparken får ut skadestånd?

– Jag bedömer det som goda möjligheter för Frösö zoo att få sina pengar.

I en tidigare intervju med smittskyddsläkaren Michael Widerström sa han att den typ av cryptosporidium som finns i våra vattenledningar bara går på människan och i vissa fall nötkreatur. När LT pratade med honom i går var han inte säker på om att även apor kunde smittas.

– De är ju artspecifika oss och jag kan inte säga att det är en omöjlighet att även apor kan bli smittade av samma parasit som smittat oss människor.

Mats El Kott tycker det bästa vore om det gick att göra en obduktion av den döda apan för att kunna bedöma vad den dog av.

Mer läsning

Annons