Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktsläkarna flyr Östersund

/
  • Distriktsläkaren Lorenz Risk-Plotzki på Torvalla hälsocentral är också fackligt företrädare för läkarna och han är oroad över den läkarflykt som pågår från primärvården i Östersund just nu.

Distriktsläkarna flyr primärvården i Östersund. Under de senaste två åren har 18 läkare slutat och det är svårt att rekrytera nya.

Orsaken är den tuffa arbetsmiljön.

Annons

Bara på Frösö hälsocentral har sju läkare slutat under de senaste 18 månaderna och på Torvalla hälsocentral är det snart endast två av totalt sex fasta läkare kvar.

Det lysande undantaget är Lugnvik.

Häromdagen kunde vi berätta om Zätagränd där patienterna står i kö för att få komma in samtidigt som läkarna slutar på grund av den höga arbetsbelastningen.

– Vi har två stafettläkare just nu i Torvalla för att klara trycket, säger distriktsläkaren Lorenz Risk-Plotzki på Torvalla hälsocentral som även är facklig representant för Distriktsläkarföreningen och Läkarföreningen i Jämtland.

– I höstas när de pratade om att vi endast skulle få en stafettläkare kallade vi verksamhetschefen till oss och klargjorde att vi kände oss tvungna att sluta allihop om inte vi fick två.

Torvalla hälsocentral har snart endast två fasta läkare kvar och Lorenz Risk-Plotzki säger att det börjar kännas lite ensamt.

Sedan många år tillbaka dras de även med miljonunderskott, samtidigt har det gjorts nedskärningar och i dag är hela Östersunds primärvård underfinansierad.

– Det är därför det inte finns någon privat konkurrens heller. Samtidigt som de ekonomiska ramarna dras ner har arbetsuppgifterna ökat och patienterna ställer högre krav.

Klart är att medan Zätagränds patienter ökar så minskar de i Torvalla. De som inte har en fast läkare där listar sig någon annanstans.

– Det är viktigt för patienterna att få träffa samma läkare, något som landstingsledningen inte har insett. Jag är kvar för att jag har mina patienter och trivs med dem, säger Lorenz Risk-Plotzki vidare.

Totalt har varje läkare ansvar 1 800 patienter, Lorenz Risk-Plotzki träffar runt 10 till 15 patienter varje arbetsdag. Ändå tycker han att det blir lite tid för patienten, högst 30 minuter per besök, då går 10-15 minuter till administration.

Nu har det bestämts att en tjänst ska dras in på psykosociala enheten och då blir det tjänsten i Torvalla som plockas.

Detta trots att det är där problematiken och behovet är som störst. Samtidigt håller kris- och traumacentrum på att avvecklas, de har tagit många av flyktingarna som kommit till Torvalla.

– Det drabbar oss som doktorer också för då hamnar dessa patienter, som mår psykiskt dåligt, i våra knän. Vi har ingenstans vi kan skicka dem, psykiatrin tar inte emot dem och psykosociala enheten, med två personer som jobbar, har inte tid.

– Det skapar mycket frustration att inte hinna med.

Han säger att det finns en gammal önskan om att det ska vara 1 500 patienter per doktor då skulle läkarna hinna med att göra hembesök och även titta till dem som bor i gruppboenden.

– Dessutom skulle vi kunna ge den tid som varje patient behöver, nu är det mycket snabbt snack bara.

Han säger att både diabetes- och astmakontroller också blir eftersatt. Diabetessjuksköterskan är exempelvis sjukskriven för stress, hon orkar bara inte.

På en annan hälsocentral är läkare sjukskriven på deltid på grund av stress och utbrändhet.

I Brunflo är de underbemannade, en läkare där har provat gå tillbaka till jobbet men slutar på grund av arbetssituationen.

Lugnvik är det lysande undantaget inom Östersunds primärvård.

Odensala har det också tufft trots att de har en bra bemanning.

Mer läsning

Annons