Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktsläkare får kritik av Socialstyrelsen efter självmord

En distriktsläkare på en hälsocentral i länet får skarp kritik av Socialstyrelsen efter det att en patient tagit sitt liv.

Läkaren bedömde aldrig patientens psykiska status trots att det fanns riskfaktorer.

Annons

Patienten opererades för diskbråck i ländryggen och fick därefter svåra problem och kunde därför inte fortsätta sitt tidigare arbete.

Så sent som i januari var patienten på undersökning hos distriktsläkaren som han haft kontakt med kontinuerligt under flera års tid.

Nu gällde besöket ett intyg till Försäkringskassan som behövde förnyas. Tre veckor senare hade patienten och läkaren telefonkontakt.

Då frågade patienten efter intyget och fick beskedet att det gick att hämta några dagar senare. Dagen före avtalat datum tog patienten sitt liv.

Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Verksamheten har inte hittat några orsaker till händelsen eftersom patienten varken sökt för eller visat tecken på depression.

Men Socialstyrelsen konstaterar att en specialistläkare redan 2008 i ett remissvar skrivit till distriktsläkaren att patienten led av viss nedstämdhet, att han självskattade sin hälsorelaterade livskvalitet mycket låg samt att han hade ständigt störd sömn på grund av smärtan.

”Distriktsläkaren har däremot inte vid något tillfälle, enligt inskickade journaler, gjort någon bedömning av patientens psykiska status”, skriver de.

Socialstyrelsen menar att det förekommer uppgifter i patientens journal som tyder på riskfaktorer för självmord.

Det saknas bland annat rutiner för handläggning av patienter med långvarig smärta och självmordsförebyggande arbete.

 

Mer läsning

Annons