Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital teknik underlättar för blåljusen

/
  • ”Vi har inte kommit så långt i Jämtlands län än, men infrastrukturen har börjat byggas”, säger Erik Johansson på länsstyrelsen.Foto: Henrik Flygare

Bygget av det nya digitala radiokommunikationssystemet Rakel har börjat i Jämtlands län. Efter sommaren kommer arbetet i gång på allvar, berättar Erik Johansson på länsstyrelsen.

Annons

Rakel är ett digitalt system som använder radiovågor för trådlös överföring av information i tal, bild och data. Det är ett gemensamt system för organisationer i samhället som jobbar med allmän ordning, säkerhet eller hälsa, till exempel statliga myndigheter som polis, och räddningstjänst, kommuner, landsting och landets länsstyrelser.

– Vi har inte kommit så långt i Jämtlands län än, men infrastrukturen har börjat byggas, det är ett konsultföretag som sköter det, säger Erik Johansson, som arbetar på länsstyrelsens beredskapsavdelning som kontaktperson för Rakeletableringen i länet.

Systemet byggs i redan befintliga master.

Om räddningstjänst, ambulans och polis använder Rakel innebär det att de kan kommunicera med varandra direkt vid exempelvis en olycka. I dagsläget använder de olika system, berättar Erik Johansson.

Om de skulle hända en större katastrof/kris i länet, kan kommuner som är anslutna till systemet och länsstyrelsen samverka med de övriga inblandade aktörerna med hjälp av det gemensamma systemet.

Länsstyrelsen hjälper till med etableringen och har det geografiska ansvaret och ansvaret för samordning. Krisberedskapsmyndigheten är ansvarig för systemet.

Olika myndigheter och aktörer väljer själva om de vill ta del av Rakelsystemet, och betalar för tjänsten, på liknande sätt som betalning för andra kommunikationsabonnemang.

– Men många tycker att det är dyrt. Landstinget i länet har tagit det formella beslutet om ha Rakel. Också länsstyrelsen har beslutat det, säger Erik Johansson.

Enligt Joakim Mattson, chef för polisens länskommunikationscentral i Östersund har länets polismyndighet inte börjat arbetet med Rakel ännu.

– Vi har fullt upp med planeringen inför EU:s minstermöten i Åre, säger han.

Förutom kostnaderna har det funnits en hel del kritiska röster om vad utvecklingen med Rakel innebär.

– Men det har hänt mycket sedan starten så det har ändrat sig lite nu och blivit mer tydligt, säger Erik Johansson.

Länsstyrelsen ska betala cirka 50 000 kronor per år för systemet.

– Det är lite olika lösningar vad gäller kostnaderna. Stat och kommun har en fast kostnad, säger Erik Johansson.

Länsstyrelsen har också fått pengar för att tillsätta en projektledare/konsult på viss tid, som ska arbeta med införandet i Jämtlands län.

– Det kommer att bli klart till hösten, säger Erik Johansson.

Första etappen i utbyggnaden av Rakel gjordes i Skåne, Kalmar och Blekinge, där är systemet i drift sedan april 2006. Jämtlands län och Västernorrland utgör den näst sista etappen, utbyggnaden ska vara klar under andra kvartalet 2010.

Mer läsning

Annons