Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diabetesrapport får kritik: Innehåller rena felaktigheter

Bostadsorten bestämmer hur bra diabetesvård du får. Bäst vård finns i Jönköping medan diabetiker på Gotland får sämst. Jämtland kommer på tolfte plats.

Annons
Det visar årets diabetesindex som presenteras av analysföretaget Health Consumer Powerhouse, HCP, som gjort en sammanställning hur det ser ut i landets landsting.
Men landstinget i Jämtland är kritisk till rapporten.
– Enligt undersökningen ligger resultatet för Jämtlands läns landsting runt genomsnittet i Sverige, det vill säga att vi får både bra och mindre bra resultat, skriver informationschef Ann–Louise Rönestål–Ek i ett pressmeddelande.
– Vi kan redan vid en första genomläsning konstatera att det finns rena felaktigheter i rapporten. Vi har exempelvis inte de långa köer till diabetesrelaterad njursjukvård som anges i rapporten.
Hon skriver också att landstinget inte kommer att arbeta vidare utifrån just denna rapport eftersom underlaget inte är tillräckligt tillförlitligt.
– Däremot arbetar vi intensivt med vårt förbättringsarbete utifrån Öppna jämförelser, en omfattande undersökning som utförs varje år av Sveriges kommuner och landsting. Detta är tredje årgången av diabetesindex och analysen visar på stora skillnader.
Diabetes är en kronisk sjukdom med långsamt sjukdomsförlopp. HCP skriver att det finns patienter som fått sin diagnos redan på 30-talet.
Det är en stor sjukdomsgrupp, runt 350000 – 400000 människor i hela Sverige behandlas mot sjukdomen på något sätt.
HCP hävdar i sin rapport att de landsting som hamnat på medaljplats anses ha god diabetesvård medan de landsting som återfinns i skalans nedre del torde ha större förbättringspotential.
Men inget landsting är bäst på allt. Det finns stora förbättringsområden även för de landsting som har bäst resultat.
"Diabetes är en livslång, kronisk sjukdom som innebär regelbunden kontakt med många olika delar av sjukvården. För goda resultat måste inte bara sjukvårdens alla delar hålla hög kvalitet, utan även kunna samspela och informera varandra om förändringar i diabetikernas hälsa. Därför anses diabetesvårdens resultat vara en god indikator på sjukvårdssystemets funktion i allmänhet – mår diabetikerna bra är sjukvården troligen bra även för icke-diabetiker."
– Diabetesvården är högst ojämlik. Risken för komplikationer i form av blindhet eller njursjukdom är olika beroende på i vilket landsting man bor.
– Bättre primärvård skulle samtidigt förbättra diabetesvården, säger Oscar Hjertqvist, projektledare på HCP i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons