Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det var som en actionfilm ...”

/
  • Under onsdagen genomförde kriminalteknikerna Elisabeth Olsson och Bo Andersson en teknisk undersökning av den buss som besköts vid Körfältet. Skadorna och skotthålen dokumenterades och mättes för att det ska gå att göra beräkningar om vilken sorts vapen som har använts. I det här fallet kan det röra sig om någon form av luftgevär.
  • För en vecka sedan besköts även Körfältsskolan av någon form av vapen. Vanligtvis är det annars stenar som brukar användas mot skolans rutor, berättar personalen.
  • Nio skotthål fanns i fönsterrutorna på gaveln till Körfältets förskola när elevassistenten Mauritz Bjuhr och hans kollegor kom till lokalerna på onsdagsmorgonen. ”Det händer lite då och då att det klottras eller krossas rutor här, säger Mauritz Bjuhr. Foto: Håkan Luthman
  • Nio skotthål fanns i fönsterrutorna på gaveln till Körfältets förskola när de kom till lokalerna på onsdagsmorgonen.

Vid Körfältsskolan och vid Körfältets fritids och förskola har vandalisering nästan blivit en vardag. Men för Stadsbussarnas vd blev tisdagens incident som hämtad ur en actionfilm.

Annons

Vid halv tolv på tisdagskvällen ringde det på Mikael Bernervalls, vd för Stadsbussarna, telefon. Det var jouren från Stadsbussarna.

– När jouren ringer hem och säger att en buss blivit beskjuten och polisen är larmad då undrade jag ju om jag var med i en film, säger Micke Bernervall.

Vad som hade hänt var att en av bussarna som gått i linjetrafik under tisdagskvällen blivit beskjuten när dem passerade Körfältet. Sex rutor på ena sidan av bussen har träffats och krossats.

– Det ser ut som om bussen har varit med i den där actionfilmen, säger Bernervall och syftar på Speed.

Chauffören och passagerarna som befann sig på bussen märkte hur det small, men hann inte uppfatta exakt vad som orsakat smällarna. Bussens rutor har tvåglasfönster och flera av ytterrutorna rämnade under färden som gick mot Frösön, där en reservbuss fick kallas in.

– Det har inte hänt något så här grovt på länge. Det händer att de kastar is eller sten på bussarna och det är inte så kul heller, men att de skjuter..., säger Mikael Bernervall.

För några år sedan blev bussarna ofta attackerade när de körde i Odensala, så till den grad att busstrafiken fick stoppas under några dagar. Det fick gehör och vandaliseringen lugnade då ned sig.

Under onsdagen undersökte polisens kriminaltekniker den sönderskjutna bussen, där flera skotthål, från vad man misstänker kan vara någon form av luftgevär, fanns kvar.

Kostnaden för att laga rutorna beräknas bli rejäl.

– Det handlar om 60–70 000 kronor, säger Mikael Bernervall.

Även kommunens fastigheter utsattes för skadegörelse under söndagskvällen. På Körfältets fritids och förskola hade ett förnsterpar beskjutits med minst nio skott. Inte heller där har skotten gått igenom båda rutorna i dubbelglaset, och där fanns ett skott kvar som polisen tog hand om vid sin undersökning.

För personalen vid Körfältets förskola, samt personalen vid Körfältsskolan som ligger precis bredvid, har krossade rutor, klotter och skadegörelse börjat bli vardagsmat. Körfältsskolan besköts för så sent som för en vecka sedan.

– Oftast brukar det vara stora stenar de använder mot rutorna. En gång var tio fönsterrutor krossade när vi kom på morgonen, säger Birgitta Hallquist, lärare på Körfältsskolan.

Jan Högberg är fastighetschef vid Östersunds kommun och han bekräftar att just området kring Körfältet, vid Parkskolan och Palmcrantzskolan är väldigt utsatt.

– Det är det område som kostar mest och står för den största delen av våra sådana kostnader, säger han.

Än så länge har de inte gått så långt att de har ansökt om att få kameraövervaka byggnaderna, säger han, men däremot anlitar de vakter som bevakar byggnaderna av och till.

Mer läsning

Annons