Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det tog fyra veckor att fälla 70 björnar

/

70 björnar fälldes på bara fyra veckor. Nu kommer återigen krav på ökad tilldelning och propåer om att det finns för mycket björn. Länsstyrelsen har en annan syn på den snabbt avklarade björnjakten.

Annons

Det var en LT-läsare som kommenterade det faktum att årets björnjakt avlystes redan i söndags. Då hade samtliga 70 tilldelade björnar i länet fällts på endast en månad.

Naturvårdshandläggaren Jessica Backeryd på länsstyrelsen anser att det inte är mängden björnar som gjorde att björnjakten tog slut så snabbt – det är antalet jägare och att det numera är allmänt känt i jägarkåren att det är i Strömsundsområdet och i Härjedalen som de flesta björnarna finns.

– Hur snabbt björnjakten är avklarad beror helt på hur många som är ute och jagar och i vilka områden. Ingen björn har skjutits i exempelvis västjämtland men det beror på att det finns få björnar där och därför söker sig björnjägarna inte heller till det området.

Dessutom, påpekar Jessica Backeryd, att antalet björnjägare har ökat dramatiskt mycket på bara några år.

– Intresset för björnjakten har ökat enormt de senaste åren och det har också tilldelningen gjort.

Förra året avslutades björnjakten förövrigt den 1 oktober. Fram till den 20 september förra året hade sammanlagt 62 björnar fällts; åtta färre än i år.

Mer läsning

Annons