Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det jämtländska kulturarvet försvinner från länet

/
  • Soffor, stolar, bord och skåp. Allt går att sälja till utlandet. Gamla svenska möbler står högt i kurs.
  • Keramik och glasprydnader är eftertraktade i utlandet. Marie Persson visar en glasskål som ska läggas ut på nätet.
  • Jan-Olof Jakobsson från Hammarstrand jobbar som fotograf i butiken. Han fotograferar de flesta föremål som köps in till loppmarknaden, föremål som han senare lägger ut på nätet.
  • ”Jag är själv bekymrad över att så mycket av vår kulturskatt försvinner från landet. Men det är nog inte så mycket att göra åt det”, säger Loppis på gårdens ägare, Ronnie Hopstadius.
  • Susanne Grundahl från Haxäng, Brunflo, har hittat en mortel för 140 kronor. ”Det kan den vara värd”, tycker hon.

En stor del av det jämtländska kulturarvet är på väg att försvinna från länet. Många av de gamla möbler som jämtarna lämnar i på auktionskammare och loppmarknader säljs vidare till utlandet.

Annons

Inne på en bakgård i centrala Östersund, driver Ronny Hopstadius en loppmarknad som heter just Loppis på gården. Det var för fyra år sedan Ronny startade verksamheten som sedan dess har ökat i enorm takt.

– Nu är vi åtta anställda och vi planerar på sikt att bli ännu fler, säger han.

Marknaden med begagnade varor och främst möbler verkar vara omättlig. På senare år har en stor del av Ronnys möbler sålts till utlandet och nu är det cirka 60 procent av de jämtländska antikviteterna som går till Holland, Japan och Thailand.

Det är inte bara antikviteter, utan även möbler från 1950- och 1960-talen som är populära i utlandet. Ronny berättar att han nyligen fick en beställning på 150 gamla träsoffor som ska gå till Holland.

– Uppköparna kommer hit med en långtradare och det kommer bli svårt att hinna samla ihop så många soffor innan de kommer.

Ronny berättar att en träsoffa som kostar en tusenlapp på hans loppis säljs senare för runt tretusen kronor i Holland.

Även svensk keramik är mycket populärt i utlandet och designers som Lisa Larsson och Stig Lindberg blir mycket dyra exempelvis i Japan.

Hur hittar de utländska kunderna igen dig och din affär?

– Vi har en egen butik på nätet där vi lägger ut 70 procent av våra varor. Två av våra anställda jobbar en stor del av sin arbetstid med att fotografera möbler och andra prylar, som sedan direkt läggs ut på nätbutiken. En del av de mest eftertraktade varorna säljs nästan direkt.

Ronny är själv bekymrad över att en så stor del av det svenska kulturarvet på det här sättet lämnar landet och länet.

– Om vi tar de stora och i vårt tycke klumpiga möblerna från 1930- och 1940-talen, så försvinner nästan alla av dem till Ryssland och Finland där de är mycket eftertraktade. Här verkar ingen vilja ha dem.

Även de första Ikea-möblerna börjar nu bli intressanta för uppköpare. Det finns många samlare som åker runt på olika loppmarknader och köper allt gammalt från Ikea:s barndom.

– När det gäller försäljningen utomlands så var det tidigare exportförbud, men nu när vi är med i EU så finns det inga regler. Nu räknas allt som flyttgods. Undantagna är mycket värdefulla möbler, som exempelvis ett Jämtlandsskåp.

– Jag har sålt några sådana, men då har jag sett till att de har hamnat hos seriösa svenska köpare eller på museum.

Inne i Ronnys butik är det ordning och reda bland alla de tusentals prylar som trängs på hyllorna. Här finns det mesta i prislägen från en krona till dagens dyraste i butiken, som är en matsalsmöbel för dryga 5 000 kronor.

– Det kan vara svårt att sätta priser, säger Ronny. Jag kan inte allt och ibland blir det helt fel. För ett tag sedan fick jag in ett piano som jag sålde för 1 200 kronor. Han som köpte pianot sålde det vidare för 29 000 kronor. Inte någon vidare bra affär för mig men kunden var mycket nöjd. Samtidigt är det meningen att man ska kunna göra fynd på ett loppis.

Marie Persson är den som står i butiken och hon berättar att många försöker pruta på priset.

– Jag kan gå ner om kunden prutar på ett trevligt sätt. Men om de kräver att det ska vara billigare, då står jag på mig.

Marie berättar att en stor del av kunderna i butiken är ungdomar och nysvenskar.

– Särskilt bland ungdomarna är det inne att möblera sin lägenhet med begagnade möbler.

Till sommaren kommer Loppis på gården att öppna en filial i Tandsbyn.

– Vi ska öppna i gamla konsumaffären. Från starten blir det bara öppet sommartid, men på sikt blir det en åretruntaffär, säger Ronny.

Mer läsning

Annons