Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här ingick i Maths livsverk

/

Travhästar, björntänder, helikoptrar, slakterier och ett sydafrikanskt fotbollslag. Maths O Sundqvists livsverk Skrindan hann bli så mycket mer än bara fastigheter.

Annons

I veckan blev det klart att banken Carnegie tar över den jämtländske finansmannens koncern Skrindan som betalning för en skuld. Det är en stor och omfattningsrik företagssfär som Carnegie fått på halsen. Så stor att den nya ägaren inte känner till alla dess delar.

Att Maths O Sundqvist varit en storspelare i fastighetssverige med bolagen Fabös och Norrvidden vet kanske de flesta men i hans företagsbygge ryms så mycket mer. Kanske är det inte lika känt att Skrindan ägt allt från travhästar och sydafrikanska fotbollslag till helikoptrar och slakterier.

Maths företagsbyggande startade redan i början av 70-talet då den blivande finansmannen tog över sin fars bussbolag. I slutet av samma årtionde sålde han företaget till Östersunds kommun för knappt 9 miljoner kronor. Pengarna använde han till att köpa både aktier och fastigheter. Sedan har det fortsatt.

De båda bolagen Fabös och Norrvidden äger fastigheter med en lokalyta på nästan en miljon kvadratmeter. Men Skrindan har också rymt planer på mer spektakulära fastighetsprojekt. I bolaget Biessie Baenie ryms embryot till det som också kallats för Landmärke norra Europa. Björntanden har beräknats kosta miljardbelopp att bygga. Vad som händer nu när bolaget delvis är i andra ägares händer vet ingen.

Maths O Sundqvist har också visat ett stort intresse i travsporten, vilket fått utrymme i bolaget Eastridge. Företaget föder upp och bedriver träning med travhästar och drivs av Sundqvists son.

Ett mer annorlunda projekt som legat under Skrindan är det sydafrikanska fotbollsprojektet Thanda Star Academy. Maths O Sundqvists kompis, it-profilen, Dan Olofsson, som för övrigt även han har sina rötter i Kaxåsbygden, startade tillsammans med Sven-Göran Eriksson en fotbollsakademi i Sydafrika. Maths gick via Skrindan och bolaget Apple Mint Properties in och stöttade projektet och blev därmed under en period delägare i ett fotbollslag.

Skrindan har tidigare varit ägare av ett flertal träindustrier i länet. Ett exempel är Jämtlamell, men den delen av företagandet har successivt avvecklats. Förutom Sundqvists alla stora projekt som legat under Skrindan har bolaget även rymt en rad mindre engagemang där ett exempel är ett delägande i slakteriet Jämtlandsgården i Hammerdal.

Mer läsning

Annons