Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här gör skillnad för hela världen"

/
  • Bröderna Victor och Frank Okafor och Sam Amoran från Nigeria är mycket glada att en man med afrikanskt ursprung kommer att sitta i Vita huset.

Östersunds afrikanska studenter firar Obamas seger. I går kväll firade de med en fest och glädjen var stor.
– Det gör stor skillnad för hela världen att Obama blir USA:s president, säger Sam Amoran, Nigeria.

Annons
Sam Amoran och de andra afrikanska studenterna samlades utanför studentboendet på Kyrkgatan i går klockan tolv och firade att USA har fått sin första president med afrikanskt ursprung. Det rådde en unison glädje och stolthet bland studenterna och senare på kvällen skulle en fest äga rum.
– Det här gör skillnad för hela världen för nu är chanserna för fred mycket stora, i mellanöstern och övriga världen. Obama är en politiker som har visat att han föredrar att förhandla framför att använda våld, säger Sam Amoran.
Frank Okafor från Nigeria läser mastersprogrammet i ekoteknik på Mittuniversitetet. Även han ser stor betydelse i vinsten för Obama.
– Det gör mig som afrikan stolt och mycket glad. Jag är inte förvånad över att han vann men jag imponeras av det amerikanska folket som valde honom. Det gör att jag kan gå överallt med stolt hållning, nu spelar hudfärgen ingen roll längre, säger han.
Sam Amoran tror dock inte att Obama valdes för sin hudfärg.
– Obama valdes för att folket tror att han kan ge lösningar på de problem som USA brottas med. McCain skulle inte ha haft så stor chans att genomföra förändringar eftersom han förknippas alltför mycket med Bush regimen, säger han.
Asonge Alain från Kamerun framhåller Martin Luther King och medborgarrättsrörelsens betydelse för det historiska valresultatet.
– I skolan läste vi om Martin Luther King och tänkte att de drömmarna aldrig kommer att besannas, men nu har de det. USA behövde förändring och nu har de fått det, säger han.
I analyserna av segern har det påtalats att Obamas vinst inte bara är ett stort steg framåt för minoritetsgrupper utan även för kvinnorna eftersom den långa raden av vita män i vita huset nu har brutits. Nkengafac Fualefac från Kamerun håller med om detta. Hon studerar också ekoteknik på universitetet.
– Hillary Clinton och Condoleezza Rice är kvinnor men de har inte talat för kvinnors värden. Michelle och Barack Obama kommer att ge kvinnorna större chanser att förverkliga sig själva. Det är tufft för afrikanska kvinnor över hela världen. Michelle Obama kommer att bli en mycket bra presidenthustru. Hon har stött sin man bra i kampanjen och är en duktig mor, det ser man på deras två väluppfostrade döttrar, säger Nkengafac Fualefac.
Fidelis från Kamerun påpekar att Obama är president över USA men förhoppningsvis kommer att påverka afrikanska ledare att bry sig mer om sina folk.
J Jag kan gå överallt med stolt hållning, nu spelar hudfärgen ingen roll längre.
Sam Amoran

Mer läsning

Annons