Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det har blivit väldigt populärt”

Det finns åtta Bo på lantgård i Jämtland län. Emilgården i Lit har haft sådan verksamhet i fem år och Bixogårdens viltfarm, Mörsil, har varit igång i mer än tio år. Företagarna upplever stort intresse för verksamheterna.

Annons

– Det har blivit väldigt populärt. Men vi har faktiskt haft många gäster sedan vi började för fem somrar sedan, säger Ing-Marie Johansson på Emilgården.

– När Bo på lantgård kom, för kanske 15 år sedan, var det ett krav att gårdarna skulle ha ett aktivt jordbruk. En del för gästerna var att hjälpa till på gården. Men nu är det inte så längre, man behöver inte ens ha djur, säger Ing-Marie Johansson.

I år och i fjol har de haft långliggare berättar Ing-Marie.

– I år har vi haft bokat från början av våren. Och i fjol hade vi bokat från april till början av september, säger hon.

Inriktningen hon och hennes man jobbar med är fiske.

– Vi håller till precis vid Indalsälven och har båt att låna ut till gästerna. Det är många fiskeintresserade män som bor här, säger hon.

De som driver Sörbygården i Grytan, Emilgården och även Bixogården berättar att det är väldigt vanligt att människor som har tillfälliga arbeten i närheten väljer Bo på lantgård som boendeform under sin vistelse i länet.

– Det är olika kategorier av människor som kommer hit och bor, men det är väldigt vanligt att det är människor som är ute på jobb och inte kommer från länet. Många är också återkommande, säger Rolf Bixo, Bixogården i Mörsil

Hos honom finns olika djur, bland annat köttdjur och vildsvin.Han har inga särskilda aktiviteter som erbjuds på gården, men många boende följer med och matar djuren berättar han.

Mer läsning

Annons