Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det fria vårdvalet kan betyda slutet för Torvalla hälsocentral

/
  • ”Vi har miljonminus och osthyvlar varje dag. Löser sig inte finansieringen får vi låsa och gå hem”. Det sade enhetschef Åke Rönnberg till bland andra riksdagsledamoten Ylva Johansson (S).

– Vi går med miljonminus, om det inte löser sig med finansieringen är det bara att låsa och gå hem. Nu behövs ett stort strategiskt grepp från politiken.

Annons

Det säger Åke Rönnberg, enhetschef på Torvalla hälsocentral, när han diskuterar med riksdagsledamoten Ylva Johansson (S) som besöker hälsocentralen tillsammans med länets socialdemokratiska landstingspolitiker Robert Uitto, Harriet Jorderud och Bengt Bergqvist.

Det var välfärden som stod på dagordningen.

– Vi har alltid haft problem med ekonomin, säger Åke Rönnberg, det beror på att vi har för ung befolkning. Den modell som landstingen fördelar pengar efter, ger oss för lite pengar eftersom vi har många unga människor. Samtidigt belastar dessa unga människor oss en hel del.

Du sa att om ni inte får mer pengar kanske inte hälsocentralen finns nästa år?

– Precis, det beror på hur primärvården kommer att organiseras i Östersund. Just nu sitter grupper och jobbar med hur de ska forma uppdraget som ska läggas ut på anbud och vara konkurrens- neutralt.

Samtidigt som Torvalla går med minus på grund av befolkningsstrukturen, finns det hälsocentraler med en helt annan befolkningsstruktur med många pensionärer, de hälsocentralerna är synnerligen välmående.

Detta har Torvalla slagits med i alla år.

– Förr i tiden, innan det kom in privata aktörer och intraprenader i landstinget, då fick man slussa pengar emellan – ta från de rika och ge till de fattiga – och då gick primärvården plus i alla år. Men dessa pengar har gått till annan verksamhet inom landstinget.

Nu ska politikerna se över detta, de ser till olika variabler i hela landet där det finns olika exempel för att undvika misstag.

– Blir det en kapitalflykt, blir det sämre. Men vi måste kunna parera det, säger han. Hela hälsovalet blir väldigt svårt. Patienterna kan röra sig fritt hur många gånger som helst. Hur ska vi parera det, vi som ska vara aktörer på den här banan när kunderna kan vara hur ”otrogna” som helst.

Patienten tar med sig pengarna dit de går.

Åke Rönnberg beskriver att Torvalla har en otroligt bra verksamhet med sju anställda läkare, det har aldrig funnits så många sedan starten 1986.

– Vi har krattat manegen och den är så välkrattad och bra, nu måste vi gå ut och tala om det. I torsdags bytte vi telefonsystem på mottagningen där du alltid får svar.

Nu måste de jobba annorlunda än tidigare. De ska ut och agera på en öppen marknad.

– Vi måste se om våra jobb. Vi står väl rustade för en ny marknad, får vi bara rimligt mycket pengar i en fördelningsmodell kommer vi att klara det.

Mer läsning

Annons