Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det första vi gjorde var att tömma butiken på kunder”

/
  • Butikschefen Dan Hedin försökte se ljust på situationen. ”Om avbrottet bara är någon timme så klarar sig maten”, sade han. Dan Hedin fick rätt – en knapp timme efter att bilden togs var strömmen tillbaka igen. Foto: Henrik Flygare

Det var iskallt ute i går. Men det hjälpte inte stans matbutiker när strömmen gick.
– Vi fick täcka för frysdiskarna med kartonger, säger Dan Hedin, butikschef på Ica Traktören.

Annons

Det mesta behöver elektricitet för att fungera.

Det blev tydligt i centrala Östersund i går eftermiddag. Restauranger och kaféer fick stänga eller plocka fram värmeljusen och hoppas att det snart skulle gå att laga mat eller brygga kaffe igen.

De elektriska skjutdörrarna till varuhus och butiker upphörde att fungera och fastnade i många fall i stängt läge.

Bakom skjutdörrarna till gallerian Kärnan stod några tålmodiga shoppare och hoppades på att bli utsläppta.

På Handelsbanken blev personalen tvungen att släppa allt de hade för händer i väntan på att elen skulle återvända.

De anställda på Ica Traktören hade det becksvart så när som på några ficklampor.

– Det första vi gjorde var att tömma butiken på kunder, se till att ingen blev kvar, säger Dan Hedin.

Ni har ju en hel del värmekänsliga produkter här. Hur gjorde ni med det?

– Vi har ju gått runt och täckt för. Där det inte finns gardiner att dra för så har vi satt kartonger.

Strömavbrottet blev inte särskilt långt men i en matbutik måste man ändå ta det säkra före det osäkra och kolla om någon mat blivit dålig.

– Vi går runt och mäter temperaturen efteråt. Sedan har vi försäkring som täcker om maten skulle bli dålig men det är rätt hög självrisk, säger Dan Hedin.

Mer läsning

Annons