Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det finns ingen genväg i sorgearbetet”

/
  • Carina Grinde, diakon i Torvalla, har varit med och startat sorgegrupper för anhöriga som mist någon genom självmord.  Foto: Ulrika Andersson
  • ”Vi avslutar alltid med att tända ljus i kyrkan”, säger Carina Grinde om träffarna med sorgegruppen.
  • ”Fortfarande finns det mycket skamkänslor när en anhörig tar livet av sig”, säger Carina Grinde.

Carina Grinde, diakon i Torvalla, är med och leder sorgegrupper för anhöriga som förlorat någon genom självmord. Behovet att få prata och dela sin sorg har visat sig större än väntat.

– I gruppen finns själsfränder som förstår hur det känns, säger hon.

Annons

Tanken att starta en ny sorgegrupp utvecklades under flera år, berättar Carina Grinde. Redan 2004 startades en grupp med föräldrar som förlorat sina barn.

Under åren har hon även kommit i kontakt med många barn som mist en förälder eller ett syskon.

– Under en period kändes det som att många förlorade anhöriga genom självmord, säger Carina Grinde.

Tillsammans med Sassa Tumegård, diakon i Brunflo, lyftes idén om en sorgegrupp för anhöriga som förlorat någon nära genom självmord. Diakonerna kunde bjuda in till en första träff i februari ifjol.

Över 20 personer anmälde sig och Carina Grinde berättar att hon inte förväntat sig en så stor grupp. Hon berättar att det var en stark känsla.

– Det känns stort att så många vågar ta steget, säger hon.

Vissa har förlorat en närstående nyligen medan andra har mist någon för 20 år sedan.

Det kan vara en pappa, mamma, syster, bror eller ett barn som tagit sitt liv.

– Man finner varandra. Det är det stora i det hela. De finner nya vänner som förstår hur det känns, säger hon.

Med start i slutet av februari kommer en ny sorgegrupp att träffas vid åtta tillfällen. Varje möte har ett speciellt tema som de går igenom tillsammans.

– Alla ska få komma till tals. Du får välja att vara tyst om du vill, men jag tror inte att jag varit med om att någon vill vara helt tyst. En av grundreglerna är att allt som sägs stannar i rummet, säger Carina Grinde.

Hon beskriver förlusten efter någon som begått självmord som en annorlunda sorg. En sorg som många har svårt för att prata om.

– Det finns så många känslor som de inte kan eller orkar sätta ord på. De skäms för att deras anhöriga tagit livet av sig. De sitter med skammen, trots att de innerst inne vet att de gjort allt man kunde göra, säger hon.

I mötet med människor som har liknande erfarenhet är det lättare att öppna sig. De inser att det inte är konstigt att känna och tänka som de gör.

Efter pratstunden fikar de tillsammans. Carina Grinde poängterar att det är viktigt att känna att det är tillåtet att ha roligt och skratta tillsammans också.

– Det är en säkerhetsventil att få skratta, säger hon.

Under våren kommer sorgegruppen att träffas på torsdagar. Förra året träffades de olika dagar, men många upplevde att det var jobbigt att träffas tidigt i veckan. Många behöver vila efteråt för att bearbeta det gruppen pratat om och orkar inte med en hel arbetsvecka.

– Alla som vill vara med och kan komma till Torvalla är välkomna, säger Carina Grinde.

Mer läsning

Annons