Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det finns en plats för alla hemlösa”

/
 • Rummen på akutboendet vid Solliden är spartanskt möblerade. De är enkla utan tv och dusch av den anledningen att de enbart är till för akuta situationer.
 • Ulrika Häggman som jobbar i värmestugan vid Frösöbron, har svårt att se att antalet hemlösa i Östersund har minskat. ”Jag märker inte att det kommer färre till oss och hälsar på i alla fall”.
 • ”Vi kan erbjuda boende för alla hemlösa i dag. Det kunde vi inte innan förra       årsskiftet”, säger Veronica Haase, teamchef på Björkebo i Östersund. Foto: Ulrika Andersson
 • Före årsskiftet hade Östersunds kommun bara fem akutplatser att erbjuda utsatta i samhället. I dag har antalet platser utökats till tio.

Antalet hemlösa minskar i Östersund. Och trots snart ett år i en djup lågkonjunktur vräks allt färre från sina hem i länet.

– Har vi hemlöshet här i stan? Egentligen inte. Det finns plats för alla som inte har något hem, men sen finns det förstås människor som inte vill bo där.

Annons

LT berättade för ett par år sedan att det fanns över 100 personer i Östersunds kommun som var hemlösa.

Hur många det finns i dag är inte helt definierat, enligt socialtjänsten.

Klart är i alla fall att antalet personer utan bostad i Östersund minskar även om Tommy Lekedal, enhetschef på socialförvaltningen, hårddrar frågan och påpekar att det inte finns någon hemlöshet alls – eller att det inte borde göra det.

– Vi är så väl försedda med boende inom socialtjänsten i dag att alla som på ett eller annat sätt inte har ett eget hem, kan få ett boende, säger han.

Ett sätt att mäta hur det ser ut med antalet hemlösa i Östersund är beläggningen på det så kallade akutboendet vid Solliden.

Förra året sov i genomsnitt 3,5 personer per dygn på akutboendet. De senaste siffrorna visar att antalet personer som är i behov av tak över huvudet på boendet har halverats.

Frågan är hur detta kan komma sig.

Veronica Haase, teamchef på Björkebo i Solliden, har svar:

– Så fort någon får en hyresskuld måste fastighetsägaren numera anmäla det till socialförvaltningen. Och det gäller även störningar. Då hör vi av oss direkt till den det berör och frågar om de vill ha hjälp, om de vill ha stöd eller få hjälp med att söka ekonomiskt bistånd.

Socialtjänsten har hårdsatsat. Färre utsatta människor faller mellan stolarna i dag och det var den 12 januari i år det började hända saker.

Hemlösa i Östersund hade före det datumet egentligen bara fem möblerade rum att tampas om på nätterna.

– När det var fullt hade vi inget annat att erbjuda, berättar Veronica Haase.

Faktum är att socialtjänsten tidigare hade personer placerade på familjehem utanför länet i upp till fyra år trots att de var färdigbehandlade.

– Vi kunde inte ta hem dem då vi inte hade något bra boendealternativ att erbjuda.

I dag har ett tiotal familjehemsplacerade kunnat åka hem igen och orsaken är att boendemöjligheterna har ökat dramatiskt.

Akutboendet har utökats till det dubbla med tio platser i dag och det finns ytterligare tjugo lägenheter för stöd- och så kallat utslussboende för hemlösa.

Situationen har således förändrats radikalt.

Märker socialtjänsten av lågkonjunkturen?

– Jag tycker inte att vi märker av lågkonjunkturen i den här typen av boenden som vi förfogar över. Inget tyder att lågkonjunkturen har slagit igenom på bostadsmarknaden och att fler har blivit bostadslösa. Tvärtom, säger Tommy Lekedal.

Siffror från Kronofogden visar också att 31 personer i länet vräktes från sina hem mellan januari och oktober förra året. Under samma period i år har 24 personer vräkts.

Mer läsning

Annons