Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det började som psykisk terror – övergick till slag

/
  • ”Gjorde jag inte kaffe i tid på morgonen slog han mig, mest över armar och ben”. (Bilden är arangerad)

Efter ett antal månader av fullständig lycka och passion kom den första örfilen. Han grabbade dessutom tag i hennes hår och drog ned henne på golvet. Det var hon som bad om ursäkt.

Annons

Möt Annika, en ung kvinna i 20-årsåldern, vars liv inte alls blev som det var tänkt.

– Jag ville träffa den stora kärleken, säger hon, därför började jag nätdejta. Men jag hade kunnat träffa Erik vart som helst, på ett kafé eller på krogen, nu blev det på nätet.

Allt började för två år sedan. Erik och Annika, som heter något annat i verkligheten, träffades på nätet. De pratade med varandra flera gånger om dagen och Annika kände sig sedd och uppvaktad.

– Efter tre veckor ringde han plötsligt och sa att han var i Östersund och ville träffa mig, säger Annika.

– Jag trodde han drev med mig, men tog med en kompis och begav oss till det kafé där han sa att han väntade. Där satt han.

Det blev ett positivt möte, han stannade hos Annika i flera veckor. Därefter tog hon ledigt från jobbet för att följa med honom hem till en stad i södra Sverige. Hon blev kvar.

Kalla det kärlek, passion eller vad ni vill, men plötsligt hade Annika satt sig på tåget för att åka hem och städa ur sin lägenhet och säga upp sig från sitt jobb. Hon skulle flytta hem till Erik.

– Jag hade inget jobb, inga vänner där, jag hade bara honom, något som han utnyttjade till max. Det tog bara två månader efter flytten så brakade eländet lös.

Annika upptäckte nämligen att han hade kontakt med sin förra flickvän och hon konfronterade honom med detta. Därefter beskriver hon att den psykiska misshandeln började.

– Jag fick veta att jag var dum i huvudet, att jag var en slampa och en hora. Jag var totalt värdelös, säger hon. Jag kräktes upp allt jag åt och tappade mycket i vikt.

– Jag berättade för mamma och pappa att jag mådde dåligt för att vi hade bråkat, och jag åkte hem till dem några dagar. Men Erik kontrollerade mig hela tiden, han ringde på hemtelefonen för att vara säker på att jag verkligen var hos mina föräldrar.

– Efter några dagar hotade han med att ta tabletter för att ta livet av sig och jag satte mig på tåget och reste tillbaka.

Annika drar en djup suck och berättar om när första slaget kom, det hårda slaget med handflatan över kinden.

– Jag hade varit ute och shoppat presenter till en kompis som hade bemärkelsedag. När jag kom hem var Erik helt galen av svartsjuka. Han kunde inte förstå varför jag hade varit borta så länge.

– Det var jag som bad om förlåtelse för att shoppingen tagit sådan lång tid, jag tog på mig all skuld.

Sedan följde ett halvår av misshandel innan allt fick sin upplösning.

– Dagen började med att Erik hade flera kontakter med sin förra flickvän och vi började bråka. Det var dagen före julafton och jag ringde min kompis i Jämtland och berättade.

– Hon sa att om inte jag tog kontakt med mina föräldrar skulle hon göra det. Problemet var att Erik sett till att jag inte hade någon kontakt med dem, inte heller med mina kompisar längre.

Ändå tog hon mod till sig och ringde hem, det var första gången på flera månader som hon pratade med sin mamma och pappa.

Men det visade sig att de hade förstått att hon inte mådde bra i sin relation. När hon besökt dem hade de upptäckt blåmärken, bitmärken och skrubbsår utan att säga något.

– När mamma kom till telefonen grät jag och då frågade hon om de fick komma och hälsa på under mellandagarna. När sedan pappa kom till telefonen bröt jag ihop ordentligt och berättade allt. Han slängde sig i bilen och åkte den långa vägen för att hämta hem mig.

Hon förberedde sin flykt genom att packa väskorna och gömma dem i skogen intill. När Erik kom hem berättade Annika att hon inte orkade längre, hon sa att någon skulle hämta henne. Hon berättade inte vem.

– Då brände han mitt pass och klippte sönder bankomatkortet och jag flydde ut i skogen, jag flydde för mitt liv.

Erik polisanmäldes, anhölls och häktades, misstänkt för grov misshandel, men släpptes efter några veckor.

– Här tog jag mitt dummaste beslut någonsin, säger Annika. Jag bestämde mig för att flytta tillbaka till södra Sverige för att fortsätta plugga där. Trots att jag hade egen lägenhet fortsatte den psykiska misshandeln.

Nu har Annika flyttat hem till Jämtland igen, hon har en ny pojkvän och allt borde kanske vara bra. Men trakasserierna från Erik fortsätter, han har besöksförbud men bryter ständigt mot detta.

Erik är fortsatt misstänkt för grov kvinnofridskränkning och grov våldtäkt och inom några månader hoppas Annikas advokat att det ska komma ett åtal.

Fotnot: Annika och Erik är fingerade namn.

Mer läsning

Annons