Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir alltid dyrare än tänkt när kommunen bygger nytt

/

Allting har sitt pris, men stora investeringar tenderar att bli dyrare med tiden. LT har tittat i backspegeln när det gäller fyra stora kommunala investeringar i Östersund. När visionerna startar pratar politikerna om ett pris. När maskinerna har tystnat är notan en helt annan.

Annons

Att rusta upp kommunen är nödvändigt, och att nyinvestera är ofrånkomligt. Östersunds kommun har haft en god ekonomi och har kunnat satsa pengar på olika stora projekt de senaste åren.

LT har tagit en titt på Storsjöbadet, Jämtkraft arena, Skidstadion och det pågående bygget av Stortorget och hur mycket kommunen har plöjt ned i dessa.

När de första vaga planerna kommer igång har projekten ett pris. När bygget startar har siffran friserats och när allt är klar är priset ett annat.

Storsjöbadets ombyggnadskostnader växte rejält från de första vaga planerna tills dess badet var klart. Och prisökningen har renderat ett antal insändare till LT:s Ordet fritt.

Ännu hetare gick debatten redan innan Stortorget skulle byggas om för 36 miljoner kronor. Och den tog omtag i vintras. För samtidigt som kommunen började kapa kostnader i alla verksamheter steg torgets pris, när de gula stenarna kostade extra.

För någon vecka sedan stod det klart att skidstadion håller måttet för fem världscuppremiärer i skidskytte. För att uppnå det har kommunen investerat 58,5 miljoner sedan 1991.

Ta en titt i LT:s sammanställning och se hur turerna kring fyra stora projekt har gått.

Mer läsning

Annons