Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är rena häxjakten på mig”

/

– Jag har blivit syndabock för 98 års försyndelser i det här huset. Nu var det dags att offra någon och då blev det jag. Det säger den landstingsanställde, som kommer att förlora sitt jobb efter åtta års anställning. I en exklusiv intervju i dagens LT berättar han sin version om vad som hände.

Annons

Den sparkade ambulanssjuksköterskan, som i texten får heta Anders, är helt förkrossad idag. Hela hans värld har fallit ihop och han har svårt att förstå vilka enorma proportioner händelsen i ambulansen har tagit.

– Jag förnekar inte vår skuld eller att det vi gjorde var idiotiskt dumt, men att bli uthängda som vi och särskilt jag, känns för djävligt.

Anders, som är 40 år, berättar att redan när de fick inbjudan till festen, som var i brandstationens källare för precis 14 dagar sedan, så stod det klart att det inte handlade om något barnkalas.

– Det stod skrivet att nu skulle vi tömma baren. Alla som var med visste vad det handlade om och redan i ett tidigt skede på kvällen hade några av deltagarna fyllnat till. Så att kalla det en lugn tillställning kan jag inte hålla med om.

– Vi fick köpa den sprit vi ville ha i baren och det fanns vin, öl och whiskey att välja mellan.

Anders fortsatte att köpa sprit under kvällen och blev framåt natten, som många andra, rejält berusade.

– Hur det här gänget på sju personer, där jag ingick, hamnade i ambulanshallen och varför är dolt i dunkel.

– Jag har pratat i telefon med några av de andra som var med, men ingen har något egentlig minne av vad som hände, men jag kommer ihåg att vi så småningom satte oss i en av ambulanserna och började dra i oss lustgasen från tuben som fanns där.

– Det tycker jag inte är ett värre brott än när någon tar en Alvedon för huvudvärk ur något medicinförråd på sjukhuset och det händer dagligen.

– Vad det gäller kanylerna så var det någon som provade en sådan på mig och jag har för mig att jag satt en på någon av läkarna, men den biten är lite luddig. Anledningen till att vi använde dem var för att visa hur man gjorde.

Anders tycker också att det är starkt överdrivet av landstinget att kalla ambulansen obrukbar efter festen.

– Hade det blivit en större utryckning skulle det inte ha varit några problem att ta reservambulansen även om den var ostädad och att en lustgasflaska var tom.

Anders menar också att en traumatisk händelse som inträffat kvällen innan festen kan ha betydelse för vad som hände.

– Vi åkte på ett larm under onsdagskvällen och när vi kom fram visade det sig att en god vän hade avlidit.

– En person som flera av oss på stationen kände. Efter det fortsatte vi att jobba under natten fast ledningen sa att det var okej om vi ville fara hem i stället.

– Naturligtvis har dödsfallet påverkat oss och hela stämningen var dämpad på stationen. Det kanske hade varit bättre om festen blivit inställd, men eftersom så många var inbjudna valde man att köra som planerat.

Anders tror att händelsen gjorde att många drack mer än vad de annars brukar.

– För mig blev det så i alla fall, säger han.

Han säger också att uppgifterna att det inte dricks sprit i de andra hallarna på brandstationen bara är skitsnack.

– Jag har varit med om fester när vi dukat mellan brandbilarna och det har ledningen vetat om. Men nu försöker de att dölja det för att rädda sitt eget skinn, det tycker jag är fegt.

Anders säger också att han inte har gett upp kampen för sitt jobb.

– Jag ska rådfråga facket och andra som kan det här med arbetsrättsliga frågor.

– Jag kan inte tänka mig att det är rätt att sparka någon på sådana här lösa grunder. Nu upplever jag att det är rena häxjakten på mig.

– Landstinget släppte till och med ut bilderna från ambulansen innan utredningen är klar.

– Det hade varit bättre att de hade tagit mig i försvar när drevet startade, säger Anders. Men de tänker bara på att skydda sig själva i stället.

Mer läsning

Annons