Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är övervägande fördelar med att bo i egen lägenhet”

/
  • Olivia Bergvall, Moa Nilsson och Caroline Stern är alla överens om att de positiva sakerna överväger de negativa med att bo i egen lägenhet.Foto: Henrik Flygare
  • Olivia BergvallFoto: Henrik Flygare
  • Moa NilssonFoto: Henrik Flygare
  • Caroline SternFoto: Henrik Flygare
  • Olivia Bergvall och Caroline Stern hjälps åt med matlagningen. Mycket tid går åt för att sköta hushållet. Om studierna inte ska bli lidande krävs disciplin. ”Man måste ta sitt eget ansvar och bestämma sig när man ska sätta sig ner och plugga”, säger Olivia Bergvall.
Foto: Henrik Flygare

Att bo i egen lägenhet långt från familjen har både för- och nackdelar. För Caroline, Moa och Olivia överväger de positiva delarna. Men studiedisciplin är ett måste. Grundläggande matlagningskunskaper en fördel.

Annons

De flesta eleverna i klassen SPMT07 bor hemma hos sina föräldrar i och ikring Östersund. Men några har valt att flytta hemifrån för att bosätta sig på studieorten. Caroline Stern, Moa Nilsson och Olivia Bergvall har alla skaffat egen lägenhet i stan. Eftersom deras familjer bor i Hammarstrand och i Utanede var valet egentligen ganska givet.

– Visst skulle det gå att pendla och jag vet några som gör det. Men bussen går klockan halv sju på morgonen så det skulle bli väldigt långa dagar, säger Olivia Bergvall vars familj bor i Hammarstrand.

Alla tre tjejerna flyttade till Östersund när de började gymnasiet och ser flera fördelar med att inte bo hemma hos sina föräldrar.

– Man växer upp ganska snabbt och får ta mycket ansvar jämfört med många andra, säger Caroline Stern och tar ett exempel.

– Att komma upp på morgonen. När man bodde hemma så hade man alltid mamma som kunde väcka en.

Olivia och Moa håller med. När man bor i egen lägenhet handlar det inte bara om studierna och eventuella fritidssysslor. Man har ett hem att sköta också. Handla, städa, tvätta och laga mat. Fast matlagningen kanske inte alltid prioriteras.

– I ettan åt jag bara nudlar och mackor. Men nu har jag börjat laga korv och makaroner och sånt, säger Caroline Stern och skrattar.

Det är i hennes lägenhet de träffas den här kvällen för att äta mat. Den här gången blir det kycklinggryta med ris. Uncle Bens, men ändå.

Att föräldrarna finns på betryggande avstånd kan vara skönt, men inte alltid.

– Jag kan tycka att det är synd att de inte finns till hands som bollplank om man har någon uppgift i skolan till exempel. Det saknar jag ganska mycket, bara att ha någon att diskutera med, säger Moa Nilsson.

Olivia Bergvall håller med.

– Man kan lyfta luren och ringa men de är ändå tio mil bort. Det kan jag tycka känns lite tråkigt, säger hon.

Även när det gäller ekonomin ställer eget boende krav. Med 1050 kronor i studiebidrag och drygt 1500 kronor i inackorderingstillägg så har de tre tjejerna det inte så fett. Viss hjälp hemifrån krävs förstås men det gäller att hålla i slantarna.

– Jag förstår inte vad alla i klassen gör av sina studiebidrag. Vissa har aldrig några pengar kvar medan jag som måste handla mat själv alltid har kvar, säger Olivia Bergvall.

De tre enas i alla fall om att det har varit och är nyttigt att bo på egen hand och ta ett större ansvar.

Mer läsning

Annons