Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är Östersundspolisen som betalar

Två misstänkta bombpaket sköts sönder av polisens bombgrupp som i går återigen flögs från Stockholm till Östersund med kort varsel. Räkningen för extrainsatserna skickas till polismyndigheten i Östersund.

Annons
– Under förmiddagen ägnade sig ett 20-tal poliser åt det här och en del av dessa var extrainkallade, säger Christer Görsten vid Östersundspolisen.
Var kostnaderna hamnar för de senaste dagarnas falska bomblarm är för tidigt att säga.
– Polismyndigheten i Östersund får en faktura för bombgruppens kostnader. Transporter och flygbiljetter för deras personal får myndigheten också stå för, säger Reinhold Lundblad i länspolismästarens ledningsstab.
– Vad gäller det övriga med att ta in extra polispersonal så växer det snabbt till stora kostnader om såna här händelser blir utdragna, säger Reinhold Lundblad.
När personal på Konsum i Brunflo kom till jobbet i går upptäcktes ett paket med texten "Bomb" på lastkajen.
– Vi kan inte ta några större risker en sån gång. Och eftersom den som ringde in anmälan såg elektronik i lådan togs det på extra allvar, säger Christer Görsten.
Boende i närområdet evakuerades och tågtrafiken ställdes in.
Paketet på Konsums lastkaj i Brunflo sprängdes klockan 14.00 av personal från bombgruppen.
Ingenting hände med innehållet i paketet. De sönderskjutna resterna ska analyseras närmare för att säkra eventuella spår.
Enligt Per Handspik vid polisens tekniska enhet i Östersund har inget explosivt påträffats i resterna av kartongen i Brunflo efteråt.
Morgontimmarna i går blev delvis en repris av det som hände utanför Lidl i tisdags. Avspärrningar, polisbilar och knastrande radiokommunikation om hur bomblarmen praktiskt skulle hanteras.
Vid 09.40 var polisens egna tekniker på plats i Brunflo för att bilda sig en uppfattning om läget och fotografera lådan.
Sedan teknikerna tittat på lådan bestämde polisen att bombgruppen måste tillkallas. De flögs upp med helikopter och var på plats i Brunflo vid lunchtid.
Vid 11-tiden kom nästa bomblarm.
En skokartong med texten "Pang 14.30" hittades vid en bil vid Högboms el ovanför Willys.
Efter att ha skjutit sönder paketet i Brunflo åkte bombgruppen för att ta itu med skokartongen vid Högboms el på samma sätt.
Skokartongen sköts sönder klockan 15.20 utan att något hände med innehållet.

Mer läsning

Annons