Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras mat ska på mässa i Stockholm

/
  • Står från vänster gör Mica Kristoffersson, Joakim Mattsson och Elisabet Faxälv. Sitter från vänster gör Anna-Karin Dahlqvist, Ingmo D'Amario, Monica Persson och Jan Hammar. Samtliga ska delta i matmässan Smaklust i Stockholm. ”Trots att vi är konkurrenter samarbetar vi. Eftersom produktionen är småskalig måste man arbeta så”, hävdar de. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Om två veckor startar Nordens största mässa för matupplevelser i Stockholm. Länet kommer att vara väl representerat med nära 40 lokala mathantverkare på plats.

– I Jämtland finns det en lång tradition av både småföretagande och produktion av mat, säger brödtillverkaren Mica Kristoffersson.

Annons

Mellan den 21 och 23 augusti kommer hela Tantolunden i Stockholm att fyllas av matproducenter från hela landet när matmässan Smaklust arrangeras.

I går träffades de flesta av de jämtländska företagare som kommer att delta i mässan på Eldrimners nationella resurscentrum för mathantverk i Ås för att förbereda inför avresan.

Trots att majoriteten av mathantverkarna från länet har sin försäljning på lokal nivå utgör matmässan ett bra tillfälle för att knyta kontakter och visa upp sig. Till exempel besöktes mässan av uppskattningsvis 100 000 besökare senast den arrangerades 2007.

– Det är jättekul om man kan få ett litet plus i kassan, men det viktigaste är att träffa andra som håller på med samma saker och utbyta erfarenheter, säger Ingmo D'Amario som säljer bär- och svampprodukter.

På mässan kommer cirka 300 mathantverkare från hela landet att delta. Trots ett knapert befolkningsunderlag kommer inget annat distrikt i landet att vara lika väl representerat där som Jämtlands län.

En stor del i explosionen av lokal matproduktion i länet tros Eldrimner ha. På centrumet i Ås arrangeras regelbundet kurser i mathantverk.

– Vi har ofta utländska experter som kommer hit och håller i kurser inom områden som bröd, chark och ost. Sedan har vi även Matskrået som är en regional del av Eldrimner och till för att kunskapsmässigt stötta länets mathantverkare, berättar Joakim Mattsson som är samordnare för mässans jämtländska producenter.

– Vi finns för att hjälpa till att bygga upp hantverkarnas verksamheter.

Fiskodlaren Monica Persson tror att trender i samhället också skyndat på utvecklingen.

– Det har blivit inne med mat och det kan vi bland annat tacka alla kockprogram på tv för. Folk vill köpa lokalt producerad mat, säger hon.

Mica Kristoffersson fyller i:

– Sedan har vi en lång tradition av både matproduktion och småföretagande i Jämtland. Jag tror att det kulturarvet gjort Jämtland till en perfekt plats för att utveckla den här typen av verksamhet.

Trots lågkonjunktur är de lokala matproducenter som LT träffar överens:

– Jämför man med andra branscher så går det i alla fall inte nedåt inom den här, säger de samstämmigt.

Mer läsning

Annons