Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Den illegala nedladdningen går inte att stoppa”

/
  • ”Det positiva är att det sker en självsanering inom musikbranschen. Det kommer inte gå att tjäna pengar på musik utan att vara ute och turnera och spela live” säger Jens Ganman, musiker och författare.Foto: Robert Henriksson

På måndagen inleddes rättegången mot de fyra männen bakom fildelningssajten Pirate bay. Jens Ganman, författare och musiker, och Gustav Hylén, musiker, tror inte att utfallet i rättegången kommer göra någon skillnad för fildelningens framtid.

Annons

Pirate bay är den största nedladdningsplatsen för film, musik, spel, och datorprogram som finns på internet. De fyra männen åtalas för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Stockholms tingsrätt ska också ta ställning till skadeståndskrav på över 100 miljoner kronor.

Hur utfallet av rättegången än blir tror Jens Ganman inte att det kommer att påverka fildelningen.

– Även om en sida som Pirate bay skulle stängas poppar bara något nytt upp. Musikbranschen hänger inte med i teknikutvecklingen och fildelning hade ju aldrig funnits om inte tekniken utvecklats.

Men Jens Ganman tror trots det att rättegången kommer att bli prejudicerande och i långa loppet leda till förändringar i lagar, även om det tar tid.

– Intressena som ligger bakom, de stora musikbolagen och Hollywood, kommer aldrig att ge sig.

Han tror dock att det i förlängningen kommer att leda till att turnerande och livemusik får sig ett uppsving och blir det som musiker tjänar sina pengar på.

– Det positiva är att det sker en självsanering inom musikbranschen. Det kommer inte gå att tjäna pengar på musik utan att vara ute och turnera och spela live, säger Jens Ganman.

Men det stora i hela sammanhanget, och det viktigaste, är upphovsrätten menar han.

– Upphovsrätten ska vi ha kvar. Jag kommer till exempel inte att gå med på att Google lägger ut mina böcker.

(Google har ett avtal med författare och publicister om att göra böcker tillgängliga på internet.)

– Det innebär i princip att någon kan ta min bok och ändra om innehållet, så som det i dag görs med musik, säger Jens Ganman.

Gustav Hylén, musiker, producent och kompositör som driver en musikstudio i Revsund, Gällö, tror att de åtalade i Pirate bay-rättegången kommer att fällas.

– De små människorna har inget att komma med mot de stora bolagen, säger han.

Men han tror inte att rättsfallets prejudikat kommer att få någon större verkan.

– I grund och botten står jag på upphovsrättsinnehavarnas sida, men samtidigt är det här en utveckling som inte går att stoppa.

– Jag lyssnar precis nu på streamad musik via Spotify (se fotnot). Det är ett nytt sätt att lyssna på musik som jag tror blir jättestort i framtiden.

Gustav Hylén tror att musiker och låtskrivare måste hitta nya lösningar för att finansiera sitt arbete i framtiden, än på att sälja skivor.

– Flera tror att ska gå att finansiera musiken genom livespelningar men det tror inte jag. Mycket av den musik som görs nu går inte att spela live, till exempel elektronisk musik.

– Det är också en spännande utveckling. Samtidigt som det är svårt att leva på musiken så öppnar internet också för en större marknad, säger Gustav Hylén.

Fotnot: Spotify är ett datorprogram som används för att spela upp ljud och videofiler i samma stund som de överförs från internet till användarens dator. Spotify har avtal med fyra stora skivbolag, tonsättarnas upphovsorganisation, Stim, och skivbolagens intresseorganisationer, IFP.)

Mer läsning

Annons