Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade åsikter bland fotgängarna

/
  • Ann-Katrine Nilsson tycker att många fotgängare är nonchalanta: ”Framförallt på vintern är folks beteende livsfarligt. Som bilist kan man inte stanna om det är halt.”
  • Alexandra Hall och Brita Bergefors anser att bilister och fotgängare har ett delat ansvar vid övergångsställen. ”Men allra störigast är cyklister som bara cyklar över gatan”, säger Brita.
  • Gabriella Nilsson är försiktig när barnvagnen följer med på promenad.”Annars kliver jag bara ut i vägen. Man måste markera för att bli framsläppt”, tycker hon.

Bland Östersunds invånare är åsikterna delade kring zebralagen.

– Många fotgängare är nonchalanta, menar Ann-Katrine Nilsson.

Annons

Så sent som i förra veckan inträffade en olycka vid ett övergångsställe i centrala Östersund. En ung man skulle korsa vägen på sin cykel när han blev påkörd och fick föras till sjukhus.

Trots att den typen av olyckor enligt Vägverket blivit mer ovanliga under senare år finns det en viss frustration och rädsla hos Östersunds invånare när det handlar om beteenden kring övergångsställen.

– Jag är bilist själv och man blir förbannad ibland när folk bara kliver ut mitt i gatan, säger Ann-Katrine Nilsson som just korsat Rådhusgatan.

– Framförallt på vintern kan det rentav vara farligt när folk ska gå över gatan. Det är halt och man har inte en chans att bromsa. Många fotgängare är nonchalanta.

– Men samtidigt finns det många förare som kör utan att tänka. Kolla på den där röda bilen till exempel, säger Ann-Katrine när en liten Golf gasar sig igenom svängen ner mot Biblioteksgatan utan att föraren är uppmärksam.

Gabriella Nilsson går med en barnvagn över Strandgatan till Badhusparken:

– Är jag själv så brukar jag bara gå ut i gatan och lita på att bilarna stannar. Man måste markera när man ska över vägen, säger hon.

– Nu när jag har med mig barnvagnen är jag betydligt mer försiktig och väntar tills jag blir översläppt. Men annars tycker jag att bilisterna sköter sig bra, jag är väl inte den med det bästa beteendet själv heller.

Alexandra Hall tycker att trafiken i Östersund är ganska snäll:

– Jag var i Spanien nyss och jämför man med det så visar bilister mycket bättre hänsyn här. Samtidigt är jag feg och brukar alltid vänta för länge när jag ska över, säger hon.

– Det störigaste är när cyklister ska över vägen. Många cyklar bara utan att bry sig och då måste bilarna tvärbromsa, säger kompisen Brita Bergefors.

– I såna lägen får folk nästan skylla sig själva. Man måste se sig för som både cyklist och fotgängare, avslutar hon

Mer läsning

Annons