Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill stoppa avfolkningen med avtal och företagande

/
  • ”Mod, vilja och jävlaranamma”, är vad som driver Marlene Ström och Helena Engberg i företaget Trampolin PR. Foto: Håkan Luthman
  • Att entreprenörskap ska börja tidigt, vara alla överens om. Lilla Sara, 3 månader, tar till sig i mamma Mona Modin Tjulins, ordförande i Jämtlands gymnasieförbund, knä.

Jämtlands län kommer att förlora 4 000 personer i åldrarna 25-54 år fram till år 2013 och mer än 9 000 personer fram till år 2018 om ingenting görs.

Annons

I går inbjöd Svensk näringsliv och landstinget i Jämtland till en träff för att diskutera hur länet ska bli attraktivt för företag och arbetskraft.

Det var fullsatt i hörsalen på Jamtli av företrädare från kommuner, landsting och näringslivet. Alla med målet att göra den kraftsamling som länet så väl behöver.

– Vi behöver inte skriva fler program, vi har flera dokument som talar om vad vi vill, säger landstingsrådet Robert Uitto (S). Vi behöver fler personer som är företagare än i dag, fler personer som besöker vårt län än i dag och att fler företag säljer på en marknad utanför länet.

– Det är dags att skriva ett ”Jamtliavtal” för att utveckla länet.

När regionchef Lisbeth Godin Jonasson, Svenskt näringsliv, beskriver utvecklingen för länet ser det allt annat än ljust ut.

– År 2013 är Östersund den enda kommunen i länet som har fler i ungdomsgruppen än äldre, säger hon. Det kan bero på att studenterna skriver sig här, om de inte gjorde det skulle kommunen hamna på plus/minus noll.

Hon menar att det är en allvarlig signal till alla som vill ha kvar service och klart är också att de måste bli fler för att få behålla servicen.

– Jag får ofta kritik för att jag lyfter fram dessa siffror, säger hon, men jag vill visa vilka krafter vi har att slåss mot.

Receptet blir att skapa ett tydligt erbjudande för att locka fler till länet och att alla drar åt samma håll.

På plats fanns Helena Engberg och Marlene Ström som för ett år sedan startade företaget Trampolin PR i Östersund.

De trotsade helt enkelt lågkonjunkturen och drog igång, lusten att skapa något eget var drivkraften. Nu pratar de inte om att de ska anställa, utan när.

De berättar om vägen till Östersund, Helena Engberg kommer från Brunflo och ville som tonåring inte bo kvar. Men när hon efter utbildning till informatör i Sundsvall fick jobb i Östersund blev valet enkelt.

Marlene Ström hade pluggat på Mitthögskolan och bodde tillsammans med sin man i Stockholm. När de började prata om att skaffa barn ville de flytta norrut. Det blev Östersund, eftersom det fanns en flygplats.

– Min man skulle pendla en tid till dess han fick ett jobb, säger hon.

De menar att länet måste förmedla en känsla av att vilja flytta till och bo i Östersund.

Det ska vara rätt timing: då man ska plugga vidare, skaffa sitt första jobb eller bilda familj.

Men Mattias Madsen, varuhuschef för Elgiganten i Östersund, menade att Jämtlands län är som Elgiganten – bara lite större.

– Vi plöjer ner en massa pengar för att få folk till butiken, det måste vi göra för att få folk till länet också. Dit folk går, går andra också.

Magnus Larsson, H1, menade att det måste kliva fram en tydlig ledare i länet för att driva dessa frågor.

Efter diskussioner i grupper gavs stafettpinnen till Lisbeth Godin Jonasson och Robert Uitto. De ska nu se till att det skapas en organisation som ska driva dessa frågor framåt.

Mer läsning

Annons