Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill göra Östersunds city till ett trivsamt vardagsrum

/
  • ”Stadens centrum ska vara som ett vardagsrum”, säger David Sim, arkitekt hos Gehl Architect, ett företag som jobbar med stadsarkitektur i både stora världsmetropoler och små svenska städer. Två städer som har jobbat målmedvetet och lyckats med det är Malmö och Linköping och Gunnar Ericsson, stadsträdgårdsmästare i Malmö samt Lars Hågbrant, Linköping City, ser att det finns goda förutsättningar för Östersund nu när torget fått sig en lyckad upprustning. Foto: Ulrika Andersson

En stadskärna ska vara som ett vardagsrum där människor gillar att träffas och umgås. Och det finns god potential att skapa det här.

Annons

Det budskapet fick Östersund lära sig i går av David Sim, arkitekt hos Gehl Architect, ett företag som jobbar med stadsarkitektur i både stora världsmetropoler och små svenska städer.

– Marken är viktigt, för folk tittar ofta ner när de går. Och tre meter upp är oftast den höjd vi uppfattar av fasaderna. Och folk vill gärna se mycket entréer, mycket färger, säger David Sim.

Man ska mötas av ett varierande utbud som påverkar sinnena. Det skapar en trivsam stadskärna, säger han och drar paralleller till gamla tidens köpmän som satsade på mycket snickarglädje och satte stort fokus på sitt skyltfönster och sin entré.

Men det behövs inte bara butiker. Det är lika viktigt att det finns en varierad mix av affärer, kontor, bostäder, caféer och annat som gör att det blir liv och rörelse inte bara under en viss tid. Två svenska städer som har jobbat målmedvetet med detta är Malmö och Linköping.

– Malmö började jobba strategiskt med det i början på 90-talet eftersom staden då var på väg i en nedåtgående spiral och frågan prioriterades då högt politiskt, säger Gunnar Ericsson, stadsträdgårdsmästare i Malmö.

Ett decennium senare har uteserveringarna ökat betydligt och det sociala livet har i allt större utsträckning hittat ut på Malmös gator.

På samma sätt har Linköpings kommun, ihop med köpmännen och fastighetsägarna i centrum, arbetat aktivt de senaste åren. Arbetet har blivit så lyckat att staden utsågs till årets Stadskärna 2009.

– I Linköping har det här blivit en viktigt tillväxtfråga i kommunen, säger Lars Hågbrant, Linköping City.

Alla tre tycker att det finns god potential att göra Östersunds centrum mer attraktivt, och ombyggnaden av Stortorget tycker de blev riktigt lyckad, även om de anser att det blir ännu mer lyckat när teatern flyttar sin entré ut mot torget.

– Men det som är slående är att så fort man kommer några meter från torget eller Prästgatan så dör hela atmosfären, säger de.

Men det tror Rikard Hallström, Cityledare i Östersund, att det ska gå att ordna. Och han tror centrum kommer se betydligt mer annorlunda ut om tio år.

– Då är jag helt övertygad om att gatorna är trängre. Det är mer bänkar och annat på dem, och fasaderna har förändrats, så det händer mer på gatorna, spår han.

Mer läsning

Annons