Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill få ungdomar att inse vilken lyx det är att få bo i glesbygd

/
  • Billy Söderin och Tomas Eriksson vill få jämtländska ungdomar att uppskatta sin glesa hembygd. Foto: Håkan Luthman

Det borde vara högre status att bo i glesbygd. Det anser Tomas Eriksson och Billy Söderin som just nu planerar en skolturné för att få ungdomar att vara stolta över sin bygd och våga bo kvar.

Annons

Billy Söderin från Brattland utanför Åre och Tomas Eriksson från Ljungaverk utanför Ånge är båda uppvuxna i glesbygden. De har många gånger tänkt i banorna; ”nu flyttar jag” men alltid kommit tillbaka. Nu vill de dela med sig av sina erfarenheter och planerar att åka runt i länet och prata med ungdomar för att få dem att inse vilken hög livskvalitet det är att bo i norra Skandinaviens glest bebyggda områden.

– Generellt sett så har många ungdomar i glesbygden dåligt självförtroende och får ofta höra att man bor offside, säger Tomas Eriksson och får medhåll av Billy Söderin:

– Som ungdom i glesbygden får man ofta höra att man ska flytta så fort som möjligt.

Tanken med deras föreläsningsturné är att skolungdomar i högstadie- och gymnasieåldern ska få bättre självförtroende och inse vilken lyx det faktiskt är att bo i Norrlands inland.

– Vi vill att ungdomarna ska tänka efter och våga vara stolta över att de bor i glesbygden. Till exempel så ser vi jantelagen som en stor fiende, säger Billy Söderin.

– Vi vill helt enkelt boosta identiteten och självförtroendet hos de ungdomar som valt att bo kvar, säger Tomas Eriksson som också vill få ungdomar att ställa krav på de som bestämmer i kommunen så att de tar till vara på den kunskap som många ungdomar besitter.

Skolturnén som de båda ska genomföra är ett led i projektet The power of glesbygd som i sin tur är en del av ett EU-projekt.

– Vi är inte emot att man flyttar från glesbygden men man ska också förstå värdet av att stanna kvar, säger Tomas Eriksson.

Mer läsning

Annons