Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tog bussen på tåget från ett möte till ett annat

/
  • Maria Söderberg, kommunalrådet  i Krokom, var en av deltagarna under konferensdagarna. Bakom henne sitter Gunnar Svedbergh, ordförande för Flexiwaggon.
  • Natasha Arvanitie från ekonomi- och finansdepartementet i Grekland var på plats under jungfrufärden.Claes-Göran Bergh, miljösamordnare på Jämtkraft och Thure Mårtenson, projektledare på Jämtlands läns landsting. Foto: Ulrika Andersson

Miljökonferensen i Östersund gav deltagare från olika delar av Europa inspiration och nya perspektiv i miljöfrågan.

– Det märks att folk härifrån bryr sig om klimatförändringarna på ett väldigt speciellt sätt, säger Natasha Arvanitie från ekonomi- och finansdepartementet i Aten.

Annons

Miljökonferensen, som går under temat ”Regionalt klimat- och energiarbete som hävstång för näringslivsutveckling”, avslutades i går med att deltagarna fick göra en premiärtur i den jämtländska uppfinningen Flexiwaggon. Efter lite kommunikationskrångel rullade järnvägsvagnen och uppfinnaren Jan Eriksson kunde pusta ut.

– Den har varit en väldigt välorganiserad konferens och det här var en rolig avslutning, säger Natasha Arvanitie.

Under konferensdagarna har deltagarna gått på föreläsningar, deltagit i paneldebatter och varit på en utställning där ny klimatsmart teknik presenterats. Jämtlands landshövding, Britt Bohlin, berättar att tanken med miljökonferensen är att lyfta fram och hjälpa duktiga greentech-människor, skapa kontakter mellan företag och olika typer av beslutsfattare samt använda tillfället att skicka åsikter och tankar till EU-ministrarna i Åre.

– Det som är slående efter de här dagarna är vad som faktiskt finns att hämta i den här regionen, säger Karin Thomasson, en av deltagarna och Miljöpartiets kommunalråd i Östersund.

Ombord på Flexiwaggon-bussen sitter ett 40-tal av de 250 personer som under måndagen och tisdagen deltagit i miljökonferensen. Rainer Kuutma, som representerar Länsstyrelsen i Valga, tycker att det varit givande.

– Ni tänker annorlunda i Sverige. Hemma tror vi ofta att vi inte kan påverka, men här försöker man göra något åt det som beror på människan. Det är jättebra att få nya perspektiv, säger han.

Inför EU-ministermötet i Åre har en grön våg genomsyrat länet och många har velat profilera sig som ekoeffektiva. Invigning av en av Sveriges första laddstationer för elbilar, provåkning med Flexiwaggon, klimatguidning på Åreskutan och exkursion i de jämtländska skogarna är bara några av de eko-aktiviteter som erbjudits i veckan.

– Det blir väldigt tydligt att vi bryr oss när det är sådana här arrangemang. Vi har både resurser, ekonomi och kunskap här uppe och det måste vi ta till vara på och utveckla. Det är inte i de stora städerna man hittar de här stora idéerna utan det är ute i lokalsamhället, säger Claes-Göran Bergh, miljösamordnare på Jämtkraft.

Mer läsning

Annons