Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tjänar mest i länet

Den länsbo som tjänar mest är en härjedaling. LT har tittat på vilka 30 personer i respektive kommun i länet som tjänar mest pengar enligt den senaste taxeringskalendern.

Annons

Den som har störst taxerad förvärvsinkomst i Jämtlands län enligt 2010 års taxeringskalender tjänar drygt 8,8 miljoner kronor och är skriven i Härjedalens kommun. Hoppet till den som tjänar näst mest i länet är ganska stort. Det är en person i Strömsunds kommun som har drygt 5,6 miljoner kronor i inkomst.

Av de åtta som toppar listan i respektive kommun är det nummer ett i Ragunda kommun som tjänar minst, drygt en miljon kronor.

Siffrorna är hämtad från den 49:e årgången av Taxeringkalendern för Västernorrland och Jämtlands län 2010.

Fast länsborna drar in småsmulor i jämförelse med tungviktarna i riket. Stig Vilhelmsson, Stockholm, tidigare vd i skandalomsusade banken Carnegie, drog in 56,3 miljoner kronor och därmed mest i landet enligt taxeringskalendern.

Jon Orving, Täby, tidigare europachef för tuggummitillverkaren Wrigleys, är Sverige-tvåa på listan med 55,5 miljoner kronor.

Musikern Per Gessle ligger på 20:e plats i landet med sina 21 miljoner kronor vilket är lite mer än länsmusiker som exempelvis underhållaren Patrik Zackrisson med 318 000 kronor.

Idrottare har vi många av i länet. Suveräna Charlotte Kalla, OS-guldmedaljör i 10 kilometer fristil, hade en taxerad förvärvsinkomst på 1,2 miljoner kronor. Sen har vi kulturfolket. Den förre länsmuseichefen Sten Rentzhog hade till exempel en inkomst på 625 500 kronor.

Och ett antal politiker som landstingsrådet Robert Uitto (S), 604 100 kronor, riksdagsledamoten Per Åsling (C), 1,1 miljoner kronor och riksdagsledamoten Ola Sundell (M), 641 100 kronor.

Det är kanske ingen överraskning att kvinnorna i länet ligger långt efter männen i inkomstligan.

Av de tio personer i varje kommun i länet som har tjänat mest, alltså sammanlagt 80 länsbor, hittar vi bara elva kvinnor.

Mer läsning

Annons