Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De slog ett slag för kojbyggen i Sandviken

/
  • Gustav Nordenberg från Åkeräng och Filip Johansson, Frösön tillhör bygglaget Björnlemmen som hade hunnit längst i byggnationen när LT hälsade på.
  • Simon Kristoffersson har blivit scoutledare som sommarjobb och här lotsar han sitt bygglag med bland annat William Nilsson från Brunflo.
  • Scoutkonsulenten Susann Myrenhammar leder kojbyggarlägret för andra året i följd och hon säger att scoutrörelsen har fått ett uppsving.
  • Till hösten kan scouterna bli wild kids och nog ser Tommy Karlsson från Orrviken ut att platsa även där. Här får han hjälp av ledaren Sebastian Kram att nå upp till taknocken.
  • Mio Green från Genvalla konkar på en tung bräda som ska användas till kojbygget.

Redan på parkeringen hörs hammarslagen och skratten som skulle visa oss vägen, precis som det stod i den vägbeskrivning vi fått. Det är här scouterna bygger fantasikojor på ett dagsläger i Sandviken.

Annons

21 pojkar mellan 9–12 år har nappat på Östersunds NSF scoutkårs inbjudan till kojbygge under tre dagar. Lika många kommer nästa vecka också.

– Det är lite trist att det bara är pojkar i år, säger scoutkonsulent Susann ”Spruttan” Myrenhammar, förra året var hälften flickor.

Men de som var där verkade ha riktigt kul.

– Det är faktiskt ett uppsving i scouterna, vi har många unga ledare och en del arbetar med oss som ledare genom kommunens sommarjobb, säger hon.

Scouterna är den enda organisationen där barn leder barn.

I går morse ”stämplade” barnen in som byggnadsarbetare. Uppdraget är att bygga en koja med två våningar. I onsdags kväll skulle skapelsen vara klar för då var föräldrar och syskon inbjudna på taklagsfest.

I går, torsdag, tvingades de riva kojorna eftersom byggmaterialet ska återanvändas när nästa kojbyggargrupp kommer.

– De får riva innan de går hem, säger Spruttan, men vi hoppas, till nästa år, att de kan få ta med sig kojan hem.

Det praktiska arbetet växlas med information om scouterna. I går var det drogfrågan som stod på schemat. Därefter får pojkarna avlägga scouteden vid en ceremoni och lova att följa scoutlagen efter bästa förmåga.

– Sedan ska vi haka djungelkaka, säger Spruttan, det är en slags havregrynsdeg på pinne.

Mer läsning

Annons