Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De ska inte lämnas bara åt sitt öde”

/
  • ”Primärvården ska ta hand om de patienterna som psykiatrin väljer bort”, säger verksamhetschefen Håkan Gadd.

Psykiatrins verksamhetschef Håkan Gadd tror att psykiatrin kommer att gå stärkt ur omställningsarbetet.
– Vi bygger exempelvis upp en enhet för självskadebeteende som särskilt ska ta hand om personlighetsstörningar.
– Tillsammans med ett nytt beroendecentrum satsas det 11 miljoner redan i år.

Annons

De saker som psykiatrin väljer bort handlar mycket om insatser till personer med personlighetsstörningar, unga människor som skär sig.

– De lämnas inte bara åt sitt öde, säger Håkan Gadd. Det är ett viktigt budskap att en del kommer att kompenseras med nya verksamheter.

Han beskriver ingående arbetsprocessen och uppdraget de haft att titta på alla åtgärder som utförs inom kliniken utifrån ett antal kriterier.

– Det som skiljer psykiatrin mot andra kliniker är att alla på kliniken har varit inblandade. Alla fick i uppdrag att gå hem och titta igenom åtgärderna och fylla i graderingarna. På andra kliniker har kanske bara ledningen arbetat med att identifiera åtgärderna.

Men han säger att tidsramarna har varit otroligt tajta och skulle alla 270 anställda ha varit inblandade i hela processen, hade materialet inte varit färdigt än.

Men brukarna har inte fått vara med och haft synpunkter?

– Nej, det är beklagligt att de inte kunde vara med. Vi har haft ett möte med dem, då var det en väldigt kort information. Då hade inte arbetet kommit så långt att det fanns åtgärder identifierade.

– Det kan jag erkänna nu i efterhand att här skulle vi ha gjort annorlunda. Det vi ska göra nu är att kalla in brukarrådet till ett extra möte och informera om vad åtgärderna står för.

Nedläggning av Strandvillan nämns inte konkret, men den finns i under rubriken effektiviseringar ”minska inläggning i sluten vård”.

LT kontaktade Strandvillan och ställde frågan om deras verksamhet skulle försvinna och fick till svar att ”de hade hört rykten om det”. Finns det MBL-protokoll och beslut om detta?

– Det gör det inte eftersom allt detta är ett förslag som ska beslutas av landstingsfullmäktige i april.

– Men hyreskontraktet är uppsagt, det går att ändra på om beslutet blir annorlunda.

De känner sig lite överkörda vad LT har förstått? Kontraktet löper ut vid årsskiftet men ni ska stänga redan i juni?

– De stänger alltid över sommaren och går förslaget igenom kommer inte Strandvillan att öppna överhuvudtaget efter sommaren. Vilka som sedan får sluta hänger ihop med LAS-listor och det kan vi inte jobba med förrän det politiska beslutet är fattat.

– Jag har varit tydlig med att det finns ett förslag, jag hade också personalinformation under fem timmar samma dag som förslaget överlämnades till landstingsstyrelsen.

Varför sparar ni på den hästunderstödda terapin?

– Det var inget lätt beslut. Men vad gäller kostnaden har vi gjort en annan beräkning än de som arbetar inom terapin. Återigen, detta är ett förslag.

Men du måste hålla med om att då verksamheten har varit med, politikerna i majoritet och opposition har varit med, beslutsfattarna är ju redan överens att detta gäller. Visst blir det lite skendemokratiskt att säga att det går att påverka just nu?

– Jag tycker du ska prata med politikerna om detta. Vår budget består nästan till 75-80 procent av personalkostnader. Vi har mycket resurser låsta i slutenvården som är svår att röra i bortprioriteringsarbetet.

– Helt krasst, ska vi få ihop detta drabbas vissa verksamheter. Det är djupt beklagligt, jag hade hellre sett att vi hade haft mer pengar till psykiatrin.

Har det gjorts någon konsekvensundersökning om vad detta innebär?

– Det ska vi göra nu, det är nästa steg i arbetet. Det känns som en stor utmaning att försöka få till en så bra psykiatri som möjligt i Jämtlands län. Vi ska finnas där för de patienter som har stora behov, jag tänker framför allt på unga kvinnor. Där behöver vi kraftsamla för att möta den gruppen.

Du kritiseras från verksamheten att du kommer från den akademiska världen och inte har den psykiatribakgrund som behövs för att kunna göra dessa prioriteringar. Vad säger du till dem?

– Att det finns 270 mycket kompetenta medarbetare som har varit med i det här arbetet. Det vore väldigt konstigt om jag själv skulle sitta och fatta dessa beslut. Ytterst är det jag som står för besluten.

Fotnot: Strandvillan har sex behandlingsplatser för unga med psykosproblematik när behandlingsinsatserna behöver vara mer omfattande.

Mer läsning

Annons