Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska dammsuga länet på nya jobb

/
  • LO-facken och s i länet har bildat en egen Jobbkommission. Marie Nordén, Jens Nilsson och LO-distriktets ordförande Karin Näsmark vid första träffen i går när riktlinjerna drogs upp. Foto: lennart öhd

Socialdemokraterna och fackförbunden i länets LO-distrikt bildar en egen grupp för fler jobb.

Annons
Tanken är att deras nya jobbkommission ska vara en resurs för landshövding Britt Bohlin och komma med idéer till hennes arbete som varselsamordnare i Jämtland.
Man räknar också med att kunna ställa vassare krav på regeringen är vad landshövdingen kan i sin samordnande roll.
– Vi ska agera gentemot kommuner och landsting för att se om de kan tidigarelägga jobb genom att se till förutsättningarna i Jämtland, säger Jens Nilsson, ordförande för länets socialdemokrater.
Han lyfter fram två bitar som viktigare än allt annat, för att minska effekterna av varselvågen som drar fram och som hittills drabbat drygt 1 000 personer i länet:
– Vi ställer krav på regeringen att arbetsmarknadspolitiken rycks upp med bättre möjlighet till omställning för de som blir arbetslösa. För det andra vill vi ha Rot-bidrag till byggsektorn och investeringsstöd till företag, säger Jens Nilsson.
Reaktionerna på gårdagens besked att regeringen satsar 22,9 miljarder över tre år på åtgärder mot lågkonjunkturen är blandade.
– Det innehåller en del bra saker men förmodligen alldeles för lite, säger Jens Nilsson.
– Det är för lite i paketet som regeringen lagt och det är jätteviktigt att vi gör något eftersom det går att göra mycket mer, säger Karin Näsmark, ordförande för LO-distriktet och representant i landshövdingens varselgrupp.
– Det är viktigt att samla de fackliga kunskaperna. Dom får signaler om vad som händer långt innan varsel läggs,
Förutsättningarna för varslade att återkomma i arbete måste bli bättre med den lågkonjunktur som rullar över Sverige. Det tycks alla vara överens om.
– Folk frågar efter omställning så att de kan komma igång med något nytt. Det hör jag från alla jag möter, säger Karl-Anders Andersson på IF Metall som har många drabbade medlemmar genom att Solectron lägger ner i Östersund.
Efter en träff med personal på arbetsförmedlingen nyligen konstaterar riksdagsledamot Marie Nordén att unga får vänta 5-6 månader på en utbildning, eftersom de behoven behandlas först efter 3 månader.
– Regeringen har missat hela möjligheten att ändra förutsättningarna för de som behöver skola om sig eller behöver utbildning, säger Marie Nordén.
Kjell Carlsson från Byggnads ser framför sig att branschen tappar betydande delar av årskullarna som går ut yrkeslinjerna på gymnasiet de närmaste åren, på grund av svårigheterna för unga att få jobb.
– Att staten får möjlighet att ge bidrag till företag som anställer våra lärlingar så de kan få sina yrkesbevis tills lågkonjunkturen vänder är viktigt i det här läget, enligt Kjell Carlsson.
Även de med högre utbildning känner att de inte räcker till när jobben försvinner.
– Många som jobbat i åtskilliga år bedömer att de också behöver hjälp med omskolning. Det finns ingen merit i att ha en gammal högskolexamen längre, konstaterar Astri Eliasson som är varslad från Cision i samband med att företaget lägger ner sin mediabevakning i Östersund.
Läs mer om regeringens krispaket på sidan 16.

Mer läsning

Annons