Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De riktiga entusiasterna har alla en egen favorit

/
 • En och annan fulträff men en hel del missar blev det också när besökarna fick prova på att skjuta med datasimulering. wJohan Holmgren, Göran Holmgren och Lars Alexandersson får hjälp av Anna Falkdalen att träffa rätt.Foto: Håkan Luthman
 • Elin Abrahamsson provade skidskyttegeväret för första gången och konstaterade att det kan behövas lite extra armträning för att hålla geväret stilla. Tord Wiksten är en av de som höll i arrangemanget.
 • Umgänge över nationsgränserna på skidstadion i Östersund som fylldes av besökare med flaggor, muggar               och termosar i händerna. Foto: Håkan Luthman
 • Ett gäng supportrar som håller hårt på Björn Ferry reser land och rike runt för att följa honom. Johan Larsson och Leif Arvidsson närmast kameran har full koll på skidskytten och hans motståndare.
 • Emil Laudon och Filip Grinde klädde sig i flaggor och med sina ansiktsmålningar förstärkte de bilden av en folkfest i helgen.

De riktiga entusiasterna har en egen favorit bland skidskyttarna och de följer varje start och skott som avlossas.När det drar ihop sig till tävling finns de alltid på plats.

Annons
Under helgens tävlingar i Östersund fanns det ett gäng med gröna hattar som stack ut i publikhavet på skidstadion.
– Vi är Björn Ferrys supportrar och tävlar han i Sverige så är vi där också och tittar, säger Johan Larsson som tillsammans med sina kompisar från Storuman åkt till Östersund för att följa sin idol.
Under lördagstävlingen satt inte skotten som de skulle och humöret sjönk något bland supportrarna för varje ny straffrunda.
– På första skjutningen hade Björn tre bommar och det kändes tungt. Men det finns fler svenskar att heja på om det inte fungerar för honom, fortsätter Johan Larsson.
Ferrys supportrar fick dock lite plåster på såren i söndagens jaktstart där han körde upp sig till en tiondeplats, från 36:e efter sprinttävlingen, sedan han missat endast ett skott.
I en byggnad intill stadion kunde besökarna känna på hur det är att skjuta själva. Tord Wiksten och flera skidskyttetjejer gav instruktioner. Med datateknikens hjälp var det sedan bara att sikta på måltavlan och trycka av. Eller...?
– Lite vingligt. Jag får träna armarna, konstaterade Elin Abrahamsson sedan hon fått in en träff av fyra och övriga skott hamnat alldeles intill målytan.
– Kul provstation men hemskt dåligt skjutresultat, sammanfattade Göran Holmgren sitt resultat.
En stor studiegrupp från Trondheim fanns på plats eftersom man ska ha skidskytte där i mars och det kan finnas ett och annat att lära sig i Östersund.
På läktaren gick stämningen i vågor och lyfte varje gång de stora namnen i sporten gav sig iväg. Den regerande kungen Ole Einar Björndalen och världscupledaren Michael Greis får flera besökare som lindat in sig med flaggor att ta av sig dessa och vifta entusiastiskt med dem i luften.
När Carl Johan Bergman skjuter fullt på en runda åker de svenska flaggorna bland publiken upp i luften. Jublet och förväntningarna ökar.
– Det är skön stämning och alla hejar på alla. VM förra året här var grymt, säger Björn Ferry-supporten Johan Larsson.

Mer läsning

Annons