Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De opererar i länets första privata klinik

/
 • Här genomförs en av de första operationerna på Medicin Direkt, ett privat sjukvårdsföretag på campus i Östersund.    De fyra patienter som opererades under tisdagen kom via landstinget och från länet.
 • – En ökande andel av de patienter vi ska operera anvisas hit av försäkringsbolag. Det är personer med privat sjuk- eller idrottsförsäkring, säger Börje Olsson vd på Medicin Direkt i Östersund.
 • Här genomförs en av de första operationerna på Medicin Direkt, ett privat sjukvårdsföretag på campus i Östersund.    De fyra patienter som opererades under tisdagen kom via landstinget och från länet.
 • Ulla Karlsson från Strömsund var först ut att opereras i de nya lokalerna. ”Det har gått fort, jag är helt imponerad”, säger Ulla om vistelsen. Hon har väntat sedan i julas på att göra sin knäoperation. Vd Börje Olsson fick en pratstund efteråt.
 • Det är mycket rutiner som ska trimmas in för läkarna och sköterskorna i operationslaget i de nya lokalerna.
 • Under gårdagen genomfördes enbart meniskoperationer, artroskopi, som är en titthålsoperation.

De första operationerna på en privat klinik i länet gjordes i går på Campusområdet i Östersund.

Annons

Företaget Medicin Direkt har byggt ut verksamheten och investerat 19 miljoner, för att möta ökad efterfrågan av operationer och andra sjukvårdstjänster.

I de nya lokalerna finns operationssalar för att ta hand om personer som landstinget inte hinner operera och de som har avtal om privat sjukvård via försäkrings- bolag.

– Det handlar om ortopedoperationer inriktade på knän, fötter och händer, säger Börje Olsson, vd på Medicin Direkt.

Från Östersunds sjukhus har företaget ett avtal på fem år där beställningar nu gjorts till i september i första skedet.

– De patienter vi får från köerna på ortopeden på Östersunds sjukhus kommer hit via vårdgarantin när landstinget inte uppnår den, säger Börje Olson

Bakgrunden till att Medicin Direkt startar kirurgisk verksamhet hänger dels ihop med att få ned kostnaderna för landstingets köp av operationer i Stockholm och Uppsala varje år. Förra året köpte landstinget ortopediska tjänster för 26 miljoner därifrån.

Den nystartade kirurgiska verksamheten hänger också ihop med ökade krav på professionell verksamhet till Vintersportcentrum i Östersund.

– Det är en vinst för att alla att en del av de här miljonerna stannar i länet, säger Börje Olsson som räknar med att företaget kan utföra operationer för omkring 10 av de här 26 miljonerna.

– Och de enskilda personerna slipper resandet, konstaterar han.

Enligt landstingets underlag är en tanke med upphandlingen av ortopedi att även bidra till länets tillväxt.

Medicin Direkt i Östersund fick uppdraget. Och i går var det premiär för verksamheten i företagets nya lokaler på Campus.

Totalt är sju läkare knutna till den nya kirurgverksamheten.

Patienter som kommer via försäkringsbolag och idrottsförsäkringar har en gräddfil till magnetkameran och kan därmed bli opererade snabbt, konstaterar Börje Olsson.

– När vi utför operationer åt försäkringsbolag kräver de att det måste gå snabbt. Ofta inom en eller två veckor, säger Börje Olsson.

Medicin Direkt hyr landstingets magnetröntgenkamera ett antal timmar varje vecka.

Miljonkostanden för inköp av en egen sådan bedöms vara alldeles för hög.

Försäkringsbolagens upptagningsområde ligger inom en stor del av Mellannorrland och den privatkirurgiska vården kan bli föremål för utvidgning hos företaget.

Listor över vilka slags operationer landstinget inte kommer att utföra framöver studeras av Börje Olsson.

Skönhetsoperationer är det något för er?

– Det kommer företaget inte att syssla med, enligt Börje Olsson.

I sjukvårdsdebatten förekommer ifrågasättanden om att ”olönsamma” delar får stå tillbaka när privata företag kommer in i bilden. I andra änden hörs röster om att den underfinansierade offentliga vården knäar när skattepengarna sinar, kraven ökar och köer uppstår.

I det här fallet framhåller landstinget i Jämtland att verksamheten ska bedrivas så att en effektiv hälso- och sjukvård uppnås. Icke idrottsaktiva personers ortopediska behandling får inte åsidosättas. Patienterna ska prioriteras utifrån ett medicinskt perspektiv, enligt upphandlingsdokumenten.

– Privat sjukvård kommer att öka oavsett vilka partier som är vid makten, säger Börje Olsson och visar hur den privata sjukförsäkringen utvecklats.

På drygt ett år har antalet privat sjukförsäkringar ökat från drygt 330 000 till omkring 420 000 personer. År 2012 beräknas omkring 900 000 personer ha privat sjukförsäkring.

– Vi kan bidra men inte lösa vårdgarantin med vår verksamhet, säger Börje Olsson.

Mer läsning

Annons