Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De knäckte FRA-lagen i riksdagen

/
  • Elin Morén, Simon Appelblad och Camilla Svedberg Halvarsson är tre av eleverna från Jämtlands gymnasium som i fredags var i Stockholm och deltog i Ungdomens riksdag. Foto: Ulrika Andersson

Bland utskott, politiker och motioner. I fredags tog ungdomar från hela landet över Riksdagen. Fyra elever från Östersund var riksdagsledamöter för en dag.
– Vi har sprungit runt i maktens korridorer, säger Simon Appelblad.

Annons

Ungdomens riksdag är ett arrangemang där 349 elever från hela landet får prova på hur det är att vara riksdagsledamot. Det arrangeras vartannat år och i fredags var det dags för årets upplaga.

Från länet deltog Kristina Strömgren, Simon Appelblad, Elin Morén och Camilla Svedberg Halvarsson som går sista året på estetiska programmet på Palmcrantz, Jämtlands gymnasium.

– Första gången jag fick ordet var det lite nervöst, men sedan gick det bra, säger Elin Morén.

Ungdomarna fick skriva egna motioner som de diskuterade i utskott och sedan beslutade om. Eleverna från Palmcrantz hade skrivit en följdmotion till FRA-lagen. Frågan väckte stor debatt och de föreslog att avslå regeringens förslag.

– Vårt förslag om FRA krossade majoriteten, det var roligt, säger Simon Appelblad.

179 av deltagarna röstade mot regeringens förslag om signalspaning.

– Politikerna måste ta hänsyn när nästan alla ungdomar tycker att det här är dåligt, fortsätter han.

Ledamöterna från Östersund var alla eniga om att de lärt sig mycket om hur politik fungerar under dagen.

– Ingen lärobok kan slå de fem timmar vi var där, säger Simon Appelblad.

– Förut kändes det som att politiker inte gör något jobb. Man får inte se resultaten riktigt. Men nu när jag varit med på nära håll så ser jag att de trots allt gör väldigt mycket, säger Camilla Svedberg Svensson.

Dagen avslutades med en frågestund där fem ministrar från regeringen deltog.

– De sa att många av frågorna här var mycket svårare än frågorna de får i vanliga fall. Välformulerade och direkta, säger Elin Morén.

Camilla Svedberg Svensson tror att det här var ett nyttigt tillfälle även för politikerna.

– Det är bra att de får höra ungdomarnas synvinklar också, politikerna pratar inte med ungdomar så ofta som de borde göra, säger hon.

Mer läsning

Annons