Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ger innovatörer hjälp att utveckla sina idéer

/
  • Marie Wiklund och Mauri Mellenius jobbar till vardags på Åkroken Science park i Sundsvall, men inspirerade folk att ta sina idéer på allvar på Mittuniversitetet igår. Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • En som funderat ett tag på att ta hjälp att utveckla sin idé var Kristina Söderlund från Östersund. När hon fick höra att tillväxthuset skulle finnas i Östersund i går gjorde hon slag i saken och gick dit.

Årets upplaga av näringslivsveckan har dragit igång. På campus får folk hjälp med att göra verklighet av sina idéer.

Annons
Mittuniversitetet tillsammans med Venture Cup, Connect och InnovationsAlliansen står bakom idéverkstaden på Mittuniversitetet i Östersund, som är en del av näringslivsveckans aktiviteter. I tre dagar finns hjälp för alla kreativa idésprutor att nå ut till sin publik.
– Innovationer är idéer som kan nå en marknad och som man kan tjäna pengar på. Det kan röra sig om en uppfinning men även en tjänst eller ett nytt sätt att använda något som redan finns, säger Mauri Melllenius, från Åkroken Science Park i Sundsvall.
Tillsammans med kollegan Marie Wiklund och industridesignern Kerttu Heiskanen vill han hjälpa den som har en idé att vidareutveckla den. I går satt de i sitt lilla "tillväxthus" och tog emot idérika personer.
– Vi kan konkretisera idén och hitta rätt forum för den, och vår designer kan hjälpa till med att skapa en tydlig bild av produkten, säger Marie Wiklund.
Allt som diskuteras är hemligt eftersom sekretess råder och man får även lära sig om hur man skyddar sin idé med patent, i ett senare skede. InnovationsAlliansen är ett EU projekt för Jämtland och Västernorrland, där Åkroken Science park samarbetar med Almi och Business Incubator Jämtland med att ge stöttning och rådgivning så att idéerna kan nå sin marknad.
– Vi vänder oss både till studenter, forskare och också den breda allmänheten. Alla som går och bär på en idé men inte vet hur de ska ta sig vidare. Det finns så mycket stöd att få ganska enkelt om man bara vet vart man ska vända sig, säger Marie Wiklund.
Näringslivsveckan är ett samarbete mellan näringslivsorganisationerna, näringslivskontoren och företagarna i länet och syftar till att göra Jämtland till det bästa företagarlänet i landet.

Mer läsning

Annons