Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gav Frösö LVM-hem nobben

/
  • SIS generaldirektör Ewa Persson Göransson och områdeschefen Robert Stenbom till vänster kom till Östersund på begäran av kommunchef Bengt Marsch i mitten. Till höger om honom går landshövding Britt Bohlin och kommunalrådet Jens Nilsson. Foto: Håkan Luthman

Efter kommunens kritik av hur Statens institutionsstyrelse, SIS, planerat att lägga ned Frösö behandlingshem kom myndighetens högsta ledning till rådhuset i onsdags kväll. Men det var en kallsinnig SIS-ledning som mötte kommunledningen.

Annons

Kommunledningen hade begärt ett sammanträffande och till mötet kom SIS generaldirektör Ewa Persson Göransson, samt Robert Stenbom som är chef för norra regionen.

Landshövding Britt Bohlin dök också upp innan dörrarna stängdes.

Mötet var inte offentligt och pågick från klockan 16.30. Enligt centralt placerade personer ska vissa förberedelser redan ha gjorts inför en nedläggning på Frösön.

Det finns uppgifter om att SIS redan gett Gudhemsgården i Falköping instruktioner om att se över förutsättningarna för att öppna en avdelning till där, och förbereda för samma slags klienter som vårdas på Frösö behandlingshem.

Enligt säkra källor har också LVM-hemmet i Karlsvik i Skåne erhållit instruktioner av SIS om att konvertera sina arbetsuppgifter så att de passar de klienter som finns på Frösö LVM-hem.

Som LT tidigare skrivit är kommunledningen kritisk till att Statens Institutionsstyrelse, SIS, valt att inte ha någon som helst kontakt med kommunen inför nedläggningsförslaget.

Man vill också veta hur underlaget ser ut och varför just Frösön måste läggas ned av de 13 LVM-hem där SIS bedriver verksamhet.

Trycket mot ledningen för Statens institutionsstyrelse ökar även från annat håll.

Efter en debatt i Folkets Hus i måndags kväll ställdes krav på partisamverkan för att rädda behandlingshemmet. Riksdagsman Per Åsling, c, uppmanar SIS att göra en analys som visar vilka konsekvenser en nedläggning av Frösö LVM-hem får. Först därefter kan beslut fattas om verksamheten ska läggas ned. Facken har skrivit ett kritiskt brev till generaldirektör Ewa Persson Göransson med anledning av SIS hantering av den planerade nedläggningen.

– Det är en medveten planering bakom och det är inte fair play mot personalen på Frösön, säger Kjell Midbjer, Sekos ordförande i Mellannorrland.

– På grund av att vi inte haft chefer som fungerat har vi fått kritik av SIS.

– Främst handlar det här om att SIS misslyckats i sin chefsrekrytering på Frösö behandlingshem, säger Kjell Midbjer.

Men trots kommunledningens möte under onsdagskvällen med SIS:s högsta ledning uppkom inget nytt hopp i räddningen av Frösö LVM-hem.

– Vi möttes med kalla handen. Vi hade krävt en skriftlig redovisning av deras kalkyl, men fick bara en muntlig genomgång, säger Jens Nilsson, s, kommunalråd.

– Vi föreslog att vi skulle få några veckor på oss att syna deras kalkyl, men det var de kallsinniga till, fortsätter han.

Kommunledningens huvudargument, vikten av att ta regionalpolitisk hänsyn, fick inte heller något gehör.

– Frösö LVM-hem innebär trots allt ett 50-tal jobb för kommunen, men de sa bara att det inte var deras uppgift att se till regionalpolitiken, konstaterar Jens Nilsson.

Nu skriver han därför ett brev direkt till regeringen för att ifrågasätta detta.

– Jag kommer skicka det till regeringen och socialministern i morgon (läs i dag).

Mer läsning

Annons