Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får utbyte av skidor och snö

/
  • Trots att Satjamit Noi-eim, 23 år, aldrig sett snö och aldrig åkt skidor tidigare så gick det galant efter bara en stunds övning. Måndagens skidäventyr avslutades med en skidskyttetävling.  Foto: Henrik Flygare
  • Chanjira Patho, från Roi it-provisen i Thailand, och Minna Vindelman, Ronneby, Blekinge bodde tillsammans hos en värdfamilj i Thailand och nu i Östersund.
  • Maja Nyström, från Luleå, är en av deltagarna i utbytesprojektet. ”Det är verkligen en utmaning att vara med på detta. Familjen jag bodde hos i Thailand kunde inte ett ord svenska, vi fick hitta andra sätt att kommunicera. Det är också kul att vara i Sverige och visa min thailändska vän hur allt fungerar här”, säger hon.

– Det är underbart med snö. Jag har aldrig sett snö förut, säger Satjamit Noi-eim.
Han är en av åtta thailändare som deltar i ett utbytesprogram mellan Sverige och Thailand. På måndagen prövade de på skidskytte på stadion i Östersund.

Annons

Att skjuta var inget problem för honom.

– Det är lättare. Men åka skidor är svårt, säger Satjamit Noi-eim.

Han och de andra deltagarna fascinerades av snön och klimatet i Östersund.

– Hemma i Thailand är det 40 grader varm nu, säger han.

Barn- och fritidsprogrammet på Wargen deltar också i skidaktiviteterna.

– Vi började med att ungdomarna som går programmet fick ställa frågor om fritid i Thailand, berättar Bertil Nilsson, lärare.

Malin Sjöblom är också lärare, hennes familj är också värdfamilj för två av deltagarna.

– Det är underbart att se ungdomarnas glädje över snön, säger hon.

Åtta thailändska och åtta svenska ungdomar i åldrarna 18- 23 år deltar i utbytesprojektet som finansieras av Sida. De kom till Östersund på skärtorsdagen och ska stanna till midsommar.

– Vi kom hit efter att vi varit tre månader i Thailand, i en liten by norr om Bangkok, säger Maja Nyström, från Luleå, en av de svenska deltagarna.

Ingen av de svenska deltagarna är från Östersund och vistelsen i Thailand var också i en by som ingen av de thailändska deltagarna har någon anknytning till. En deltagare från Thailand och en från Sverige bor tillsammans i en värdfamilj, både i Östersund och i Thailand.

– Det är kul att bo i en annan svensk familj på en annan plats, säger Maja Nyström.

Tre dagar i veckan arbetar Maja Nyström och hennes thailändske vän på Gamla Tingshuset, i fiket. Att arbeta är en del i utbytet.

– Tre dagar i veckan jobbar vi och på måndagar har vi utbildningsdagar. Det här är en sådan, säger Maja Nyström.

Natalia Valiente är handledare för ungdomarna. Hon är med dem i Östersund och har varit med i Thailand.

Tidigare på måndagen besökte deltagarna Vittra gymnasiet.

– Det de thailändska ungdomarna reagerade på mest var att man inte bär uniform i skolan här. Vittraeleverna visade också runt vad man kan göra som ung i Östersund, säger Natalia Valiente.

Temat för utbytet är hållbart entreprenörskap.

– Ungdomarna kommer att driva olika projekt här i Östersund men vad det blir är inte klart ännu, säger hon.

I Thailand hade de också projekt. Några exempel är att de byggde upp en återvinningsstation, som inte fanns i byn där de var, och att de gjorde en hemsida för försäljning av olika produkter av bambu som till verkas i byn.

Mer läsning

Annons