Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är lågkonjunkturens vinnare

/
  • ”Nybilsförsäljningen ligger fortfarande kvar i samma prisnivå, men vill man göra ett klipp i dessa tider ska man satsa på begagnat”, säger bilförsäljaren Björn Mårdberg. Foto: Ulrika Andersson
  • På lunchen så hinner biblioteksassistenten Marina Nilsson gå en sväng på stan. Lågkonjukturen är inget som stör henne. ”Jag bara fascineras av den totala rean”, säger hon.
  • Rörlig eller fast? Just nu är det inget snack om saken enligt Anna Lena Svanberg. ”De allra flesta vill ju ha rörlig för att binda den senare. Räntan kommer ju höjas till slut och då vill man binda räntan innan den går upp
”
, säger hon.

Lågkonjukturen slår hårt mot många människor och företag i Jämtland. Men det finns pengar att tjäna – för vissa.

Annons

För ett år sedan gick svensk ekonomi på högvarv. Arbetslösheten sjönk. Export- och byggindustrin blomstrade. Konsumtionen steg.

Stora projekt som Åre tågstation och Stortorget sattes igång. Ännu större projekt som Björntanden planerades.

Jämtland var en enda stor byggarbetsplats, allt var möjligt.

Ända tills slutet av 2008. Då tvärnitade hela den svenska ekonomin efter att den amerikanska lånebubblan spruckit och dragit med sig resten av världen ner i en lågkonjuktur.

Men för många kan lågkonjuktur innebära att de får mer – och inte mindre – pengar i plånboken.

Riksbanken sänkte sin styrränta till två procent i december. Bankernas låneräntor har följt efter.

Anna-Lena Svanberg är privatmarknadschef på Handelsbanken i Östersund. Hon märkt hur de sänkta räntorna kan göra stora skillnader i plånboken varje månad för småspararna.

– Om en familj har ett lån på två miljoner kronor så kan det göra en skillnad på 4 000 kronor i månaden, säger hon.

Inne på Handelsbanken möter Anna-Lena Svanberg den ekonomiska situationen för privatpersoner och företag på nära håll varje dag.

– Det är inte så nattsvart som det utmålats i media. Här uppe påverkas vi lite mindre än i södra Sverige faktiskt. Sedan brukar vi vara senare att haka på i högkonjuktur också, säger hon.

För bilbranschen var slutet på 2008 katastrofal enligt branschorganisationen Bil Swedens ordförande Bertil Moldén.

– Den dramatiska nedgång vi sett på bilmarknaden under de senaste månaderna är mycket oroväckande, dundrar han i ett pressmeddelande.

På Ivars bil i Östersund har man märkt av en minskad försäljning berättar säljaren Björn Mårdberg. Men nybilar säljs fortfarande för samma pris som förut.

Den som vill göra ett riktigt klipp ska satsa på begagnat. Där har priserna rasat det senaste året.

– Det handlar om 5–8 procent, avslöjar Björn Mårdberg.

Biblioteksassistenten Marina Nilsson är på väg till lunch när Länstidningens team möter henne i stadsvimlet. Hon har märkt av lågkonjukturen i stans affärer.

– Reorna kommer tidigare. Det är först 50 procents rea i den ena butiken. Sedan är det 70 procents rea i den andra, säger hon.

Marina Nilsson har inte märkt av några egentliga nackdelar med lågkonjukturen för sig själv och sin familj. Men hon uppskattar det hon har.

– Jag är lycklig att ha ett fast jobb, säger Marina Nilsson.

Mer läsning

Annons