Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorspelsbranschen växer trots motvind

/
 • Simon Rödén och Kristoffer Wikström tycker inte att det blir dyrt att betala för tillbehör till spelen. ”De säljer ju allt i paket”, säger Kristoffer Wikström.
 • Isak Hall, Daniel Loo och Albin Grenholm från Brunflo tycker det är roligast att spela spel där man får röra på sig eller sjunga.
 • Försäljningen av dator- och tvspel ökade kraftigt under 2008. Främst är          det spel med tillbehör som lockar. Foto: Håkan Luthman

Försäljningen av tv- och datorspel påverkas inte märkbart av lågkonjunktur, det säger dataspelsbranschen som avslöjar att spelförsäljningen fortsätter att slå nya rekord. Under andra halvan av 2008 ökade spelförsäljningen med 26 procent.

Annons

I fjol omsatte spelindustrin mer än tre miljarder kronor, och slog därmed nytt rekord.

På tio år har den tv- och datorspelförsäljningen mer än fördubblats. Samtidigt har spelkonsolerna utvecklats med fotorealistisk grafik och innovativa tillbehör.

– Potentialen och tilltron på vad spel kan erbjuda som underhållningsform gör att branschen hela tiden överträffar sig själv, konstaterar Martin Lindell, analytiker på organisationen Dataspelsbranschen, som står bakom statistiken.

Kristoffer Wikström och Simon Rödén är två datorspelare i Östersund som håller med om att konsolspelen har tagit över intresset.

– Det är inte så mycket problem med att installera och hålla på, säger Rödén.

De verkar inte heller bry sig om att de nya spelen kräver dyra tillbehör.

– De säljer ju allt i paket så det blir ganska okej, säger Wikström.

I Dataspelsbranschens statistik påpekas också att försäljningen inte påverkas märkbart av om det är låg- eller högkonjunktur. Under det andra halvåret 2008 ökade försäljningen med 26 procent.

Datorspelsbranschen, som är en samarbetsorganisation mellan spelföretagen, har ingen tillgång till statistik på försäljningen digitalt över internet.

Än vill spelföretagen inte släppa den informationen, men tydliga tecken visar på att det sättet att handla ökar.

Mer läsning

Annons