Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dataexpert: Det kan utvecklas till en mardröm

/
  • ”Klicka inte på popup-fönster. Det finns ofta en ”stäng ner-knapp” inne i själva fönstret. Klicka inte på den utan stäng med det lilla krysset längst upp till höger”, är ett tips från Morgan Kristensson om hur man undviker obehagliga överraskningar som exempelvis kapade mejlprogram. Foto: Ulrika Andersson

Att få sin webmail kapad kan vara en mardröm. Här är datorexperten Morgan Kristenssons på Alina system bästa råd för att undvika att det händer just dig.

Annons

På datorbutiken Alina systems i Östersund har man märkt att så kallade spywareprogram, spionprogram, under den senaste tiden ställt till med bekymmer för många datorägare.

Det handlar om små program som bland annat kan gå in på användarens MSN-konto och ”kapa” adresslistor.

Morgan Kristensson berättar att om en dator blivit infekterad av ett spywareprogram så är det enda 100 procent säkra sättet att ”tvätta” datorn att ominstallera allting.

– De som gör de här programmen är väldigt duktiga. Och det värsta av allt är att de oftast inte åker dit, utan får jobb hos något företag som jobbar med sånt här, säger han luttrat.

Vad ska man göra för att undvika att få sånt här på sin dator?

– Klicka inte på popup-fönster. Det finns ofta en ”stäng ner-knapp” inne i själva fönstret. Klicka inte på den utan stäng med det lilla krysset längst upp till höger.

Ett bra antivirusprogram är också viktigt tycker han.

Men många av de spywareprogram som finns i omlopp just nu ser ut som antivirusprogram när de dyker upp i popup-fönstret.

– Det kan stå att det upptäckts virus på din dator och en fråga om du vill ta bort dem.

– Klickar du då så släpper du in spywareprogrammet i datorn, varnar Morgan Kristensson.

Mer läsning

Annons