Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför får du köra 110 på 87:an

/
  • En hastighetsskylt som förbryllar. Det var ju sagt att länet inte skulle ha några 110-vägar. Anledningen till att den nu sitter uppe på riksväg 87 mellan Östersund och Stugun är att vägen inte hunnit skyltas om ännu.

Just nu tvingas vi köra långsammare på länets Europavägar än på de vanliga vägarna. Anledningen är att Vägverket har sänkt hastigheten på Europavägar men att övriga vägar kommer att sänkas först till hösten.

Annons

Vägverket har sedan förra året haft fullt upp med att byta ut hastighetsskyltar runt om i länet. Många fartglada bilister har gnisslat tänder åt att hastigheterna sänkts.

Maxhastigheten i Jämtland kommer enligt Vägverket att vara 100 km/tim.

Men medan hastigheterna har sänkts på Europavägarna så kunde bilister på riksväg 87 mellan Stugun och Östersund för någon vecka sedan konstatera att farten höjts till 110 från 90.

100? 110? 90 – vad är det som gäller?

Länstidningen tog ett snack med Bertil Hannersjö som är trafikingenjör på Vägverket i Östersund för att reda ut begreppen.

– Riksväg 87 mot Stugun är helt enkelt inte omskyltad än. Den är inte hastighetsändrad, säger han.

Men varför var det 90?

– Det är vinterhastigheten som vi nu tagit bort. 110 är ordinarie hastighet på den sträckan.

Bertil Hannersjö berättar att det bara är Europavägar som det gjorts hastighetsändringar på än så länge. Men de övriga vägarna i länet – alltså även Riksväg 87 – kommer enligt planen att få nya lägre hastigheter under senhösten.

Det här innebär att under en tid så kommer de jämtländska bilisterna få köra långsammare på stora europavägar än på ”vanliga” riksvägar.

För alla bilister som eventuellt oroas av att det är 110 och inte 100 på riksväg 87 har Bertil Hannersjö några lugnande ord.

– Det är fullt tillåtet att köra långsammare. Man måste inte köra 110. Man får köra 100, säger han.

Mer läsning

Annons