Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför blir det inga äpplen på träden i år

/
  • Många äppelträd, särskilt kring Östersund, ser ut att bli helt utan äpplen i år. Anledningen till det är fjolårets kalla och blöta sommar som ställde till det för årets blomning.

Äpplena lyser med sin frånvaro på träden i många trädgårdar i år, särskilt kring Östersund.

Anledningen till det? Fjolårets usla sommar.

Annons

Flera äppleträdsägare har hört av sig till LT och vittnar om att det ser ut att bli ett katastrofalt äppelår i år. De träd som förra året bar normalt med frukt har i år inte ett enda äpple.

– Det finns inte en enda tillstymmelse till äpple på trädet i vår trädgård och det var knappt några blommor på det i våras, säger en läsare till LT som tycker att det hela är lite märkligt eftersom våren bjöd på en lång härlig värmeperiod och insektssurr.

Men vårvärmen och insekterna har inget med årets dåliga fruktskörd att göra, förklarar Sven Björkebaum, som tillsammans med sin bror Åke Björkebaum driver Växtvaruhuset i Östersund.

– Det var ingen sommar förra året, i meteorologisk bemärkelse. De flesta bär och frukter kommer av fjolårsskott och då har fjolårsvädret stor betydelse, säger han.

Han förklarar att det under den senare delen av sommaren, det vill säga juli, augusti och september påbörjar en avmognadsprocess i växterna. Det är en biologisk process som förbereder växterna för vintern och som skapar anlag för följande års blomning, som senare ska leda till frukt och bär.

– Den processen kräver torrt och varmt väder. Blir det för kallt och blött störs processen och växterna kan inte förbereda sig inför vintern, säger Sven Björkebaum.

Det var det som hände med många äppelträd i länet och samma process har också skadat flera andra växter så att de dog, säger han.

– Hade fjolåret inträffat på 1700-talet så hade det varit stor risk för nödår i år.

Trots allt ser det ut som om bären har klarat sig bättre i år. Hjortron, blåbär och andra bär verkar få en bra säsong.

– Bärplantorna har lite bättre marginaler under avmognadsprocessen, säger Sven Björkebaum.

Men i år har sommaren var ganska varm och fin i länet. Vad innebär det?

– Att det ser bra ut för nästa års blomning. Det har varit en bra medeltemperatur och det har regnat med jämna mellanrum och kommit sol däremellan.

Så förutsatt att det inte händer något extremt med vädret under augusti och september kan äppelträdsägarna glädja sig åt en bättre skörd nästa år.

Mer läsning

Annons